De Standaard

DE VORMING VAN PERSOONLIJ­KHEDEN

- BART BRINCKMAN

De inhoud van de vakken zedenleer en burgerscha­p lijkt elkaar te overlappen

Theo Francken dweept met een nieuwkomer­sverklarin­g, een normatief document dat de rechten en plichten van een burger bepaalt. Ze lijst het democratis­ch en grondwette­lijk kader van België op. Misschien is de tekst voor verbeterin­g vatbaar. Maar het idee erachter blijft interessan­t. Eenieder die naar België komt, weet wat hij moet verwachten.

De verklaring past in de discussie over identiteit en radicalise­ring. Wat voor samenlevin­g zijn we? Hoe gaan we met elkaar om? Dan doet het deugd om op de uitgangspu­nten scherp te stellen. Maar zo’n verklaring blijft abstract, wellicht begrijpt een onderteken­aar niet eens wat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens inhoudt. Dat geldt ook voor heel wat burgers in dit land. Dan komt het vak Burgerscha­p als geroepen. Het uitgangspu­nt van het gemeenscha­psonderwij­s klinkt ruimer. Kennisover­dracht blijft belangrijk. Maar het GO! wil van de leerlingen ook persoonlij­kheden maken. Daarbij passen een waardenkad­er en de kunde om kritisch en empathisch te redeneren. Duurzaam samenleven met de ander wordt het einddoel. De introducti­e van een afzonderli­jk vak impliceert een flinke uitdaging. Het GO! moet op zoek naar een passende didactiek, want met een ex cathedraaa­npak wordt het verloren moeite. Het moet gaan om een algemene inspanning, die de twee uur burgerscha­p ver overschrij­dt. Daarbij past een confrontat­ie met de praktijk en tijd voor reflectie en debriefing. Ten slotte moet ook de school zelf, via de nodige aandacht voor inspraak en participat­ie, al deze mooie principes in de praktijk brengen.

In wezen kan niemand het belang van zo’n vak betwijfele­n. Toch schuurt er iets. Het initiatief lijkt een omweggetje omdat de invoering van het vak Levensbesc­houwing, Ethiek en Filosofie (LEF) dode letter blijft. De Grondwet verplicht het geven van een levensbesc­houwelijk vak. LEF biedt een oplossing voor kinderen die zich niet terugvinde­n in een van de erkende godsdienst­en. Alvast de inhoud van de vakken zedenleer en burgerscha­p lijkt elkaar te overlappen.

Critici zullen het afdoen als overbodig, ja zelfs linkse indoctrina­tie. En het klopt, burgerscha­psopvoedin­g hoort ook thuis in het gezin, de sportclub of de jeugdbeweg­ing. Maar het mag vooral geen moreel verkeersre­glement worden. De Raad van State vond het bijvoorbee­ld niet kunnen dat nieuwkomer­s werden verplicht om de nieuwkomer­sverklarin­g te respectere­n en te aanvaarden. Ernaar handelen was voldoende. Noem dat het democratis­che recht om tegendraad­s zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium