De Standaard

HOE GELD ONS BREIN VAN SLAG BRENGT EN WAT WE ERAAN KUNNEN DOEN

We gaan minder rationeel om met geld dan we denken. Aan de hand van praktische voorbeelde­n analyseert gedragswet­enschapper Dan Ariely onze denkfouten over geld. En vertelt ons wat we eruit kunnen leren.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL I In het boek Gedrag en geld analyseert gedragswet­enschapper Dan Ariely, samen met Jeff Kreisler, de nieuwste inzichten in de psychologi­e van geld. Aan de hand van dagelijkse voorbeelde­n licht het duo onze weinig rationele keuzes in geldzaken door en leert het ons hoe we de psychologi­e van geld in ons voordeel kunnen laten werken.

Enkele voorbeelde­n uit het boek. Als we geldgebrek hebben, blijken we slechter te zijn in het oplossen van problemen. Omgekeerd worden we minder empathisch als we meer geld hebben. Doorgaans schatten mensen de valkuil van budgetten slecht in. En overschatt­en ze ook de verkoopwaa­rde van hun huis. Het is allemaal goed om van onze persoonlij­ke financiën een soep te maken.

1. De pijn van het betalen Betaalpijn is wat we voelen als we nadenken over het kwijtraken

van ons zuurverdie­nde geld. Verkopers doen er dan ook alles aan om onze ‘betaalpijn’ zo laag mogelijk te houden. Daardoor gaan we onbewust meer consumeren.

Maakt het uit of we kredietkaa­rten of cash gebruiken om te betalen? In theorie niet: het gaat om hetzelfde bedrag. Maar uit onderzoek blijkt dat we bereid zijn méér uit te geven als we met een kredietkaa­rt betalen. We kopen dan duurdere spullen en geven meer fooi. De kans is ook groot dat we onderschat­ten hoeveel we uitgeven, of dat zelfs helemaal negeren.

Cash is tastbaarde­r, waardoor de betaalpijn hoger ligt. Om dezelfde reden zetten casino’s ons geld om in fiches. Veel mensen hebben niet het gevoel dat ze geld uitgeven als ze met fiches gokken.

Let wel: het is niet altijd raadzaam om uw betaalpijn bewust te verhogen. Ook het moment van uitgave is belangrijk. Zo doet het minder pijn om voor een huwelijksr­eis of een romantisch­e cruise vooraf te betalen via bankkaart dan om pas achteraf af te rekenen. De gedachte dat u nog moet betalen, vergalt een deel van uw plezier.

2. Denk na over alternatie­ven

We moeten meer nadenken over wat we opgeven door grote uitgaven te doen. Een paar jaar geleden gingen Ariely en een onderzoeks­assistent naar een Toyotadeal­er om mensen te vragen wat ze zouden opgeven als ze een nieuwe auto zouden kopen. Bijna niemand kon antwoorden op de vraag. Behalve dan... een andere auto.

Dat komt volgens Ariely omdat geld zo abstract en algemeen is dat het ons moeite kost een beeld te vormen van de alternatie­ve kosten. Het lukt ons bijna nooit om de alternatie­ven – reizen, een huis of studie sneller afbetalen – afdoende af te wegen. En als we dat wel doen, is de kans nog altijd groot dat onze uiteindeli­jke beslissing niet de beste is.

Een voorbeeld? Ariely beschrijft een experiment waarin drie groepen consumente­n de keuze krijgen tussen drie aanbieding­en. Optie 1: een Pioneersys­teem van 1.000 dollar. Optie 2: een Sonysystee­m van 700 dollar, waarbij ze 300 dollar in hun zak mochten steken. Optie 3: Een Sonysystee­m van 700 euro, plus voor 300 euro aan cd’s.

In werkelijkh­eid kozen de respondent­en tussen verschille­nde manieren om dezelfde 1.000 dollar uit te geven. Toch bleek uit de resultaten dat het Sonysystee­m zonder cd’s veel minder populair was dan het systeem mét cd’s. Dat is vreemd. Strikt genomen is 300 euro vrij besteden veel waar devoller dan 300 euro die je alleen aan cd’s mag uitgeven, omdat we in het eerste geval alles kunnen kopen wat we willen, inclusief cd’s. Maar omdat de 300 euro abstract is, hebben we geen beeld van wat we ermee kunnen kopen. In het geval van de cd’s weten we meteen wat we krijgen.

3. Let op voor ‘kleine’ uitgaven

Door er slim grotere bedragen naast te plaatsen, wordt een kleine uitgave ‘relatief ’. Dat zet aan tot meer consumeren. Bij een autodealer krijgen we vaak extra’s voorgescho­teld zoals lederen stoelen, een zonnedak of die oude bekende van elk verkooppra­atje, lichtmetal­en velgen.

Autodealer­s weten donders goed dat als je 25.000 euro uitgeeft voor een auto, een extra uitgave van 200 euro voor een cdwisselaa­r relatief gezien erg goedkoop lijkt, verwaarloo­sbaar zelfs. Maar zouden we ooit een cdwisselaa­r kopen voor 200 euro? En is er überhaupt nog iemand die naar cd’s luistert? Nee, en nee, schrijft Ariely. Maar omdat 200 euro maar 0,8 procent van de totale aanschafpr­ijs is, halen we onze schouders op.

Een ander voorbeeld? Als we naar een duur resort op vakantie gaan, geven we geen kik als we 4 euro voor een colaatje moeten betalen, twee keer zoveel als elders. Bij de kassa in de supermarkt wordt dezelfde methode toegepast om ons te overhalen snoepgoed en andere impulsarti­kelen mee te pakken.

En vergeet wijn niet! Wijn in een restaurant kost veel meer dan in de winkel.

4. Uw tijd is kostbaar

Besteden we onze tijd wel verstandig, als het gaat om geldzaken? Of zijn we vooral bezig met rondjes rijden, zoekend naar een benzinesta­tion waar we een paar cent per liter kunnen besparen, in plaats van op zoek te gaan naar een goedkopere hypotheek waarmee we in één klap tienduizen­den euro’s kunnen besparen? Leg uw prioriteit­en vast, adviseert Dan Ariely.

‘Geld en gedrag’ van Dan Ariely en Jeff Kreisler, werd vertaald door Maven Publishing en sinds 29 maart overal verkrijgba­ar

 ?? © Jasper Rietman ??
© Jasper Rietman

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium