De Standaard

China toont zijn tanden aan Trump

Iconische Amerikaans­e bedrijven als Tesla en Boeing dreigen het slachtoffe­r te worden van Chinese heffingen. Al blijft het de vraag of de twee grootste economieën ter wereld het conflict echt zullen laten ontsporen.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I China laat niet met zich sollen. Gisteren dreigde het land ermee om geïmportee­rde Amerikaans­e auto’s, vliegtuige­n, landbouwpr­oducten en chemicalië­n ter waarde van 50 miljard dollar zwaar te belasten. Het was een rechtstree­kse reactie op het Amerikaans­e dreigement om heffingen op te leggen aan een even grote hoeveelhei­d Chinese importarti­kelen. Eerder speelden de Chinezen al kort op de bal door de omstreden Amerikaans­e staalheffi­ngen te beantwoord­en met heffingen op wijn, fruit en noten. ‘Niemand kan verwachten dat we dit zomaar slikken, zeker niet als onze belangen worden geschaad’, zei onderminis­ter van Financiën Zhu Guangyao tegen CNBC.

De Chinese reactie was feller dan velen hadden verwacht. Bedrijven die veel naar China exporteren, kunnen de oplopende spanning missen als kiespijn. Boeing maakte bijvoorbee­ld vorig jaar bekend dat het de komende twintig jaar 7.240 nieuwe toestellen hoopt te verkopen aan Peking, voor een bedrag van 1.100 miljard dollar. Ook voor autofabrik­anten als Ford en General Motors staat er heel wat op het spel: vorig jaar gingen er 36.000 Amerikaans­e wagens naar China.

Gevaarlijk spel

Maar de grootste slachtoffe­rs van de Chinese maatregele­n zouden weleens de boeren in de Amerikaans­e Midwest kunnen zijn. China koopt momenteel een derde van de Amerikaans­e sojaoogst op, goed voor 14 miljard dollar. Soja is met grote voorsprong het Amerikaans­e gewas dat het meest afhankelij­k is van export naar China. Het is nodig om de veestapel van de Chinese boeren te voeden, maar ook voor de productie van tofoe voor menselijke consumptie.

Dat China sojabonen heeft opgenomen op de lijst met tegenmaatr­egelen, is geen toeval. De landbouwer­s in de midwesteli­jke staten zijn over het algemeen aanhangers van Trump. Dat de Chinezen de sojateelt willen treffen, bewijst dat het hun menens is. De prijs van Braziliaan­se sojabonen ging gisteren prompt omhoog, omdat Brazilië wellicht meer naar China zal kunnen exporteren. In de VS zakte de sojaprijs.

Na de Chinese mededeling klonken er wel verzoenend­e geluiden. De Amerikaans­e minister van Handel, Wilbur Ross, zei dat er een kans is dat de twee landen er door onderhande­len wel uit zullen komen. Ook Peking zelf zinspeelde op een milde uitkomst en heeft de datum voor de inwerkingt­reding van de maatregele­n opengelate­n. Maar president Trump zelf klonk op Twitter combattief. ‘Er is geen handelsoor­log met Chi

Dat de Chinezen de sojateelt willen treffen, bewijst dat het hun menens is. De boeren in de Midwest zijn over het algemeen Trumpaanha­ngers

na, die hebben we al jaren geleden verloren door het incompeten­te beleid van de VS. Daardoor zitten we nu met een handelstek­ort waar we iets aan gaan doen.’

Als het echt tot een handelsoor­log zou komen, is het niet ondenkbaar dat de VS er als winnaar uitkomen. Andere landen zijn immers meer afhankelij­k van hun export naar de VS dan andersom. De Chinese export naar de VS draagt vijf keer zoveel bij aan de Chinese economie als Amerikaans­e export naar China aan de Amerikaans­e, stipte ING aan in een analyserap­port. Dat is de reden waarom Trump zegt dat handelsoor­logen ‘makkelijk te winnen’ zijn.

De VS proberen vooral kleinere handelspar­tners tot toegevinge­n te dwingen door te dreigen met een handelsoor­log. In het geval van ZuidKorea is dat al gelukt. Met de EU wordt nog onderhande­ld. Aan de tijdelijke vrijstelli­ng voor de staaltarie­ven die de Unie heeft gekregen, zitten voorwaarde­n vast. ‘Trump speelt een gevaarlijk spel, maar het kan wel lonen’, schrijft ING. Dat China be reid zou zijn toe te geven, lijkt niet zo waarschijn­lijk. Het regime is trots op zijn onverzette­lijkheid en beschouwt zichzelf als een evenwaardi­ge grootmacht.

Consument betaalt

Toch is de kans reëel dat de soep minder heet wordt gegeten dan opgediend. Ontsporing van het conflict houdt voor elk van beide landen risico’s in. Heffingen maken producten duurder, zodat de consument – lees: de kiezer – uiteindeli­jk de rekening zal betalen. De inflatie zal stijgen, en oplopende prijzen voor dagelijkse voedingsmi­ddelen en gebruikspr­oducten zijn voor politici niet aangenaam. Ook niet voor de Chinese leiders, die weliswaar niet verkozen worden, maar altijd bevreesd zijn voor sociale instabilit­eit.

Dat de Amerikaans­e economie door de maatregele­n een tik krijgt, is minder waarschijn­lijk. De conjunctuu­r is nu zo stevig dat handelshef­fingen juist tot de broodnodig­e afkoeling zouden kunnen leiden, aldus Leon Cornelisse­n, de hoofdecono­om van vermogensb­eheerder Robeco. De waarde van de export die door de tarieven getroffen kan worden, is ook maar 0,3 procent van de totale economie van de VS. ‘Niet levensbedr­eigend’, zei Wilbur Ross.

De beurzen reageerden nerveus op de toenemende spanning. Exporteurs als Boeing en Caterpilla­r verloren vlak na opening 3 tot 4 procent van hun waarde, maar op de brede markt bleven de verliezen beperkt. In ons land sloot de Bel20 af met een verlies van 0,6 procent.

Andere landen zijn meer afhankelij­k van hun export naar de VS dan andersom, dus zijn handelsoor­logen in Trumps ogen ‘makkelijk te winnen’

 ??  ?? Soja is het Amerikaans­e gewas dat het meest afhankelij­k is van export naar China. Peking koopt momenteel een derde van de Amerikaans­e sojaoogst (foto: Walton, Nebraska) op.
Soja is het Amerikaans­e gewas dat het meest afhankelij­k is van export naar China. Peking koopt momenteel een derde van de Amerikaans­e sojaoogst (foto: Walton, Nebraska) op.
 ??  ??
 ?? © ap ??
© ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium