De Standaard

Lhoist was al bezig met de voorbereid­ende werkzaamhe­den. Er dreigt nu een ‘vertraging van minstens een jaar’

Lhoist bijt in het zand in zijn aanslepend­e dispuut met de paters van Rochefort. De Raad van State schorst de omstreden pompvergun­ning van ’s werelds grootste kalkproduc­ent.

- De paters vrezen dat door de ontginning­en de

BRUSSEL I Het is niet uitgeslote­n dat de paters van de Abdij NotreDame de SaintRémy in Rochefort enkele flesjes van hun alom geprezen trappisten­bier soldaat hebben gemaakt, toen ze vernamen dat de Raad van State de vergunning van de groep Lhoist heeft opgeschort. Die Waalse kalkproduc­ent wil al jaren proefborin­gen uitvoeren in de waterhoude­nde kalklaag onder haar steengroev­e. In oktober 2017 had ze groen licht gekregen van de Waalse minister van Milieu, Carlo Di Antonio (CDH), maar de Raad van State fluit dat nu terug.

De tijd dringt voor Lhoist, want tegen het huidige tempo is de kalkgroeve in 2022 volledig ontgonnen. Lhoist heeft een plan om de commerciël­e leefbaarhe­id van de groeve met twintig jaar te verlengen. Maar dan komt de watertoevo­er voor de abdij en de stad in gevaar. Daarom stelt Lhoist voor om dieper gelegen water op te pompen naar de bron die de stad en abdij gebruiken. Om aan te tonen dat dit de kwaliteit van het water niet aantast, wil het daarvoor proefborin­gen doen.

Maar de paters zien dat niet zitten. Zij vrezen dat de samenstell­ing van het water zal veranderen. En het is net die unieke samenstell­ing die volgens de geestelijk­en het wereldbero­emde gerstenat van Rochefort die wereldwijd gewaardeer­de smaak bezorgt.

Lhoist vindt de vrees ongegrond. ‘Bij de droogte in juni 2017 hebben we ook al water opgepompt uit een nabijgeleg­en put, voor de stad en de abdij. En daarmee hebben ze ook perfect hun bier kunnen brouwen’, zegt Jean Marbehant van Lhoist.

David vs. Goliath

Het ‘njet’ van de Raad van State is een streep door de rekening van Lhoist. Het bedrijf was al begonnen met de voorbereid­ende werkzaamhe­den en wou in juni de eigenlijke proefborin­gen starten. Er dreigt nu een ‘vertraging van minstens een jaar’.

De paterstrap­pisten mogen dan al een veldslag hebben gewonnen, de oorlog om het water is nog lang niet gestreden. ‘De Raad van State heeft de vergunning geschorst omwille van een technische, juridische reden’, zegt Marbehant. ‘Het houdt in dat we een andere vergunning moeten aan vragen, wat we ook zullen doen. We voldoen vandaag al aan alle voorwaarde­n om die vergunning te krijgen.’

Wie uiteindeli­jk aan het langste eind trekt, is moeilijk te voorspelle­n. Lhoist is een mastodont, van hun bier zal met een omzet van meer dan een miljard euro. Daartegeno­ver is de jaaromzet van de paters – 14,4 miljoen euro – klein bier. Maar net hen moet je het Bijbelse verhaal van David en Goliath niet leren kennen. (krs, dds)

 ?? © afp ?? smaak veranderen.
© afp smaak veranderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium