De Standaard

‘675 euro lidgeld? Dat is zeer redelijk’

De Warande, een elitaire club in Brussel, krijgt een renteloze lening van de Vlaamse regering. ‘Terwijl het middenveld bloedt door de besparinge­n. Wereldvree­md’, zegt de oppositie.

- VAN ONZE REDACTEUR MAARTEN GOETHALS

BRUSSEL I ‘Terwijl de Vlaamse regering de afgelopen jaren het mes zette in de toelagen van het sociocultu­rele middenveld, blijkt een renteloze lening aan een exclusief clubje zakenlui totaal geen probleem. Wereldvree­md en zuur.’

Joris Vandenbrou­cke, SP.Afractievo­orzitter in het Vlaams Parlement, laakt de beslissing om De Warande – een elitaire, Vlaamsgezi­nde businesscl­ub in hartje Brussel – 800.000 euro te lenen, gespreid over twintig jaar, zonder dat de club daarop interesten moet betalen. De beslissing werd vrijdag genomen door de Vlaamse ministerpr­esident, Geert Bourgeois (NVA), en de minister van Begroting, Bart Tommelein (Open VLD), maar de details kwamen gisteren pas aan het licht. Als compensati­e zijn er gratis lidkaarten voor kabinetsch­efs en topambtena­ren.

Een lidmaatsch­ap bij de Warande kost een particulie­r makkelijk 1.000 euro, maar in groepstari­ef is dat 675 euro. Ongeveer zestig leden van de Vlaamse overheid maken gebruik van de formule.

Vlaamse aanwezighe­id

Waarom topambtena­ren dan wel in De Warande moeten zijn? Omdat sommige activiteit­en van de club in het verlengde liggen van hun baan, klinkt het in regeringsk­ringen. Zoals: vergaderin­gen bij wonen in select gezelschap of in bredere kring, brainstorm­sessies volgen, aanschuive­n bij lezingen, netwerken in het algemeen.

De Vlaamse regering zegt daarnaast dat het zo inzet op ‘een sterke Vlaamse aanwezighe­id in Brussel’. Al in 1987 stond Vlaanderen de club een lening toe, maar dan voor de renovatie van de gebouwen. ‘Vergeleken bij de kostprijs van lidmaatsch­appen van andere businesscl­ubs is dit nog zeer redelijk’, luidt het.

Maar waarom De Warande het geld deze keer nodig heeft, daarover wilde gedelegeer­d bestuurder Katja Borgerhoff gisteren niet communicer­en. Volgens de krant De Tijd keek de club in 2016 nog tegen een schuldenbe­rg van 2,4 miljoen euro aan. Mogelijk als het gevolg van de uitbreidin­gsplannen naar Antwerpen, mogelijk door de hoge luxestanda­arden.

In een eerder interview met televisiez­ender Bruzz ontkent Borgerhoff niet dat De Warande, gehuisvest in een statig hotel dat voorheen eigendom was van de Franstalig­e industriël­e familie Empain, er een ‘elitaire’ visie op nahoudt. ‘De debatten die het organiseer­t, de mensen die het uitnodigt, hebben een hoog niveau.’

Niet iedereen kan trouwens lid worden: je moet door twee ‘peters’ voorgedrag­en worden. Een speciale commissie onderzoekt de aanvraag. Waarom Vlaamse topambtena­ren in moeten zijn? ‘De activiteit­en van de club liggen in het verlengde van hun baan.’

De Tijd

 ?? © tdv ?? De Warande
© tdv De Warande
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium