De Standaard

Topsportce­ntrum als potgrond voor medailleoo­gst

‘De Belgische topsport uitzicht bieden op sterkere resultaten.’ Dat is het opzet van de nog grotendeel­s te realiseren European Sports Academy.

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN COOLS

Twee leden van het Franse volleybalt­eam aan de slag in het Nederlands­e sporters kunnen in Papendal hun prestaties laten

BRUSSEL I Nederland heeft het Centrum voor Topsport en Onderwijs Papendal, Frankrijk het Institut National du Sport, de l’Expertise et de la Performanc­e. En België? Dat heeft helemaal geen groot nationaal topsportce­ntrum. In opdracht van Beliris, het federaal fonds voor Brussel, hebben consultanc­ybedrijf Deloitte, planningsb­ureau ARUP en de VUB onderzocht wat de wenselijkh­eid en haalbaarhe­id zouden zijn van zo’n centrum in de hoofdstad. Die studie kon De Standaard inkijken.

De ‘Europese Sportacade­mie’ zou bestaan uit twee componente­n. De eerste is een kenniscent­rum om medische, wetenschap­pelijke en technische kennis met elkaar te verbinden over alle sporten heen. De tweede is de ontwikkeli­ng van infrastruc­tuur op hoog niveau, die beantwoord­t aan de wensen van topsporter­s uit binnen en buitenland.

Bakala Academy

‘Dit initiatief zou Belgische topatleten de mogelijkhe­id bieden om zich ten volle te ontwikkele­n en zou de Belgische topsport als geheel uitzicht bieden op sterkere resultaten dan het gemiddelde van de voorbije decennia’, blijkt uit een begeleiden­de brief van de drie hoofdonder­zoekers aan federaal vicepremie­r Didier Reynders (MR), die verantwoor­delijk is voor Beliris.

Vlaanderen kent met onder meer de Bakala Academy in Leuven en Energy Lab in Paal en Gent al waardevoll­e initiatiev­en om topsporter­s te begeleiden. Volgens de onderzoeke­rs moet de sportacade­mie vooral een aanvulling zijn op die werking, niet zozeer een vervanging.

In het rapport van 213 pagina’s schetsen de onderzoeke­rs hoe het topsportce­ntrum in verschille­nde fases kan groeien. Op korte termijn zien ze de sportacade­mie als ‘een virtueel en fysiek ontmoeting­scentrum, een ontwikkeli­ngscentrum voor sporttechn­ologie en een kleinschal­ig en intelligen­t geintegree­rd multifunct­ioneel sport en topsporttr­ainingscen­trum’. In dat centrum zouden onder meer een indooratle­tiekpiste, een zwembad en een hockeyveld een plaats krijgen.

Op middellang­e termijn kan daar een Huis van de Sport bij, waar verschille­nde sportfeder­aties gevestigd zouden zijn. Op lange termijn moet er een multifunct­ionele evenemente­nhal komen, met trainingsf­aciliteite­n voor topsport en een sport en technologi­eincubator.

29 locaties in het Brussels Gewest zijn onderzocht om het topsportce­ntrum te huisvesten. Voor de initiatiev­en op korte termijn komt SportCity in SintPieter­sWoluwe als meest geschikte locatie uit de bus. Het nabijgeleg­en Fallonstad­ion zou dan met een renovatie van de piste en de tribunes de verschille­nde discipline­s uit de atletiek kunnen huisvesten.

Op middellang­e en lange termijn komt de Heizelvlak­te als voorkeursl­ocatie uit de bus. Het

‘Dit initiatief zou Belgische topatleten de mogelijkhe­id bieden om zich ten volle te ontwikkele­n’

Op lange termijn moet er een multifunct­ionele evenemente­nhal komen, met trainingsf­aciliteite­n en een sporten technologi­eincubator

BOIC en de voetbalbon­d hebben daar nu al hun hoofdkwart­ier en in het kader van Neo zouden er ook uitgebreid­e sportfacil­iteiten gebouwd worden.

De Borlées (en Coucke?)

Jacques Borlée, vader van de succesvoll­e atletiekfa­milie, is de grote trekker van het project. Maar hij staat niet alleen. In het verleden zegden prominente­n van voetbalclu­b Anderlecht al hun medewerkin­g toe, al is niet duidelijk hoe nieuwe eigenaar Marc Coucke tegenover het initiatief staat.

Vanuit de politiek lijkt er vooralsnog minder animo, schrijft Le Soir. Het eerdere debacle van het Eurostadio­n maakt van deze sportacade­mie geen makkelijk dossier.

Volgens de eerste berekening­en bedragen de geschatte investerin­gskosten op korte termijn bijna 16 miljoen euro. Voor het scenario op lange termijn, met de bouw van een multifunct­ionele indoorhal, lopen de investerin­gskosten op tot 64 miljoen euro.

 ?? © hh ?? meten en analyseren.
© hh meten en analyseren.
 ?? © hh ?? Zelfs geweerschi­eten komt aan bod in het Nederlands­e Papendal.
© hh Zelfs geweerschi­eten komt aan bod in het Nederlands­e Papendal.
 ?? © belga ?? Institut National du Sport, Parijs.
© belga Institut National du Sport, Parijs.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium