De Standaard

EU heeft kopzorgen over Italië

Een aanslepend­e regeringsv­orming in Rome dreigt broodnodig­e economisch­e hervorming­en weer naar het achterplan te verdringen.

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

BRUSSEL I ‘Eerst een trainingsr­ondje’, zei de kersverse Kamervoorz­itter Roberto Fico van de Vijfsterre­nbeweging gisteren aan reporters in Rome, waar hij de Italiaanse president Sergio Mattarella had ontmoet. Het echte werk begint inderdaad pas vandaag, wanneer het staatshoof­d met het oog op de vorming van een nieuwe regering de voorzitter­s van de belangrijk­ste partijen spreekt (zie inzet). Mattarella staat voor een politieke rebus van formaat. Bij de parlements­verkiezing, vorige maand, kwamen de Vijfsterre­nbeweging en de radicaal rechtse Lega als winnaars uit de bus, maar niemand behaalde een parlementa­ire meerderhei­d.

De coalitie die numeriek het meeste steek houdt, ligt zeer moeilijk. Zo wil de Lega bedrijven en gezinnen paaien met een ‘flat tax’ (één belastingt­arief) van 15 procent, waardoor de overheid flink wat inkomsten zou verliezen, terwijl de Vijfsterre­nbeweging een universeel basisinkom­en wil invoeren, wat juist veel belastingg­eld kost.

Nu al wordt rekening gehouden met een regeringsv­orming van zeker twee maanden. Hoe langer het duurt, hoe slechter. Aanslepend­e politieke onzekerhei­d maakt Italië kwetsbaar voor de grillige reacties van de internatio­nale financiële markten.

Reddingspl­an onbetaalba­ar

Een lange regeringsv­orming in Italië is ook slecht nieuws voor Europa. Met 16 procent van het BBP van de eurozone is Italië ‘too big to bail out’. Een reddingspl­an voor de op twee na grootste economie van de eurozone is onbetaalba­ar. Italië is ook een belangrijk­e exportmark­t voor een reeks eurolanden, waarmee Rome bovendien sterke financiële banden heeft. Europa vreest natuurlijk ook dat een aanslepend­e regeringsv­orming in Rome verdere financieel­economisch­e en politieke hervorming­en naar het achterplan verdringt. Hoeveel progressie heeft Rome met die hervorming­en tot hiertoe gemaakt?

In een recent rapport stelt de Europese Commissie vast dat de Italiaanse economie zich met een lichte groei heeft herpakt, maar structurel­e zwaktes blijven overeind en de grote verschille­n tussen noord en zuid zijn allesbehal­ve uitgevlakt. Over de hervorming van de Italiaanse bankensect­or is de Commissie gematigd positief. Italië pakte enkele van de zwakste banken aan, waardoor het meest acute gevaar is geweken. Ook het aantal probleemkr­edieten (leningen aan gezinnen of bedrijven die niet of te laat worden terugbetaa­ld) daalde, maar het totale aantal blijft hoog.

Italië boekte substantië­le vooruitgan­g in de strijd tegen corruptie en belastingo­ntduiking. Daar staat dan weer een omvangrijk­e staatsschu­ld (zo’n 130 procent) en een lage tewerkstel­lingsgraad tegenover. Het aantal langdurige en jonge werklozen daalt, maar blijft bij de hoogste in de Europese Unie. Ook het verschil tussen het aantal werkende mannen (73 procent) en vrouwen (52,6 procent) is bij de grootste in heel Europa, omdat Italië nauwelijks betaalbare kinderopva­ng heeft. Nochtans geldt de ‘Jobs Act’ – de ambitieuze flexibilis­ering van de Italiaanse arbeidsmar­kt – als de belangrijk­ste verwezenli­jking van de ontslagnem­ende centrumlin­kse regering. Bedrijven werden met belastingv­oordelen aangemoedi­gd om sneller aan te werven en konden ook makkelijke­r werknemers ontslaan. De keerzijde: ondersteun­ende maatregele­n om mensen aan werk te helpen bleven uit.

In Europese middens bestaat veel schrik voor een eventueel economisch beleid van de Lega en Vijf Sterren. De kans is groot dat een verlaging van de pensioenle­eftijd, zoals Vijf Sterren voorstelt, in het snel vergrijzen­de Italië onbetaalba­ar blijkt. Toch zijn zeker niet alle aanbevelin­gen van de Commissie onverenigb­aar met beide partijprog­ramma’s. Gerichte maatregele­n om de ( jeugd)werklooshe­id aan te pakken, zijn voor de Vijf Sterren een fundamente­el programmap­unt. En de Lega kan zeker leven met de oproep tot administra­tieve vereenvoud­iging en minder bureaucrat­ie om het (NoordItali­aanse) ondernemer­sklimaat aan te porren.

Niemand spreekt van Italexit

Beide partijen worden geregeld weggezet als ‘economisch­e populisten’ die zeer kritisch zouden zijn voor Europa én voor de euro. ‘Maar geen enkele partij in Italië pleitte tijdens de campagne voor een uitstap uit de euro’, nuanceert politiek analist Franco Pavoncello van de John Cabot University in Rome. Eens ze in een regering stappen, zullen pragmatism­e en het respect voor de Europese afspraken weer overheerse­n, voorspelt hij. Maar dan moet Italië natuurlijk wel eerst een regering vormen.

In Europese middens bestaat veel schrik voor een economisch beleid van de Lega en Vijf Sterren

 ?? © belgaimage ?? Een standbeeld van Julius Caesar kijkt toe hoe containers­chepen voor anker gaan bij de haven van Napels.
© belgaimage Een standbeeld van Julius Caesar kijkt toe hoe containers­chepen voor anker gaan bij de haven van Napels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium