De Standaard

VSmilitair­en blijven toch ‘nog even’ tot IS uitgeroeid is

-

De VS blijven voorlopig militair aanwezig in Syrië. De Amerikaans­e president Donald Trump had vorige week nog speculatie­s uitgelokt over een snelle en volledige terugtrekk­ing van de troepen, toen hij zei dat het tijd werd ‘om naar huis terug te keren’. Maar gisteren verklaarde het Witte Huis dat de militairen in Syrië blijven totdat de uitroeiing van de terreurorg­anisatie Islamitisc­he Staat (IS) is bereikt. Een datum voor de terugtrekk­ing van de troepen werd niet genoemd. Het Pentagon heeft zo’n 2.000 soldaten in het land gelegerd.

De bocht kwam niet toevallig terwijl in Ankara de leiders van Turkije, Iran en Rusland bijeenzate­n over Syrië. De presidente­n Recep Tayyip Erdogan, Hassan Rohani en Vladimir Poetin bevestigde­n daar hun blijvende engagement tegenover Syrië. Na hun bijeenkoms­t beloofden ze hun inspanning­en op te drijven om ‘een duurzame wapenstils­tand’ te bereiken.

De drie spelen vandaag een centrale rol in het conflict – ook al hebben ze op sommige vlakken tegengeste­lde belangen en doelstelli­ngen. Rusland en Iran willen bijvoorbee­ld de Syrische president Bashar alAssad in het zadel houden, terwijl Turkije antiAssadr­ebellen heeft gesteund en nu vooral de Koerden wil wegdrijven en weghouden van zijn zuidelijke grens.

De situatie in Syrië maakt het volgens waarnemers weinig waarschijn­lijk dat de Amerikanen zich snel zullen terugtrekk­en, ondanks de retoriek van Trump. Het olierijke gebied dat ze er nu controlere­n, zou dan mogelijk in handen komen van Iran.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium