De Standaard

Macron zet mes in parlement

De Franse regering wil niet alleen de spoorwegen diepgaand hervormen, ook de politiek moet op een andere leest geschoeid worden.

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

30 procent minder

BRUSSEL I Volgens het plan dat premier Edouard Philippe gisteren voorstelde, zullen er na de volgende verkiezing­en – in 2022 – nog hoogstens 404 volksverte­genwoordig­ers in de Assemblée zitten, tegenover 577 nu. Het aantal senatoren wordt verminderd van 348 naar 244. Dat is een inkrimping met dertig procent. Voor de Senaat – waarvan de leden door een kiescolleg­e worden aangeduid – zal de afslanking voelbaar worden vanaf 2020, wanneer een deel ervan vernieuwd wordt.

Die afslanking betekent dat de kiesdistri­cten hertekend moeten worden. In het grote en in veel gebieden weinig bevolkte Frankrijk zouden sommige departemen­ten dan wel eens uit de boot kunnen vallen. Volgens premier Philippe is het echter de bedoeling dat elk departemen­t minstens één senator en één afgevaardi­gde in de Assemblée houdt.

Proportion­eel

Tweede hervorming: vanaf 2022 wordt 15 procent van de volksverte­genwoordig­ers – dat zullen er dan 61 van de 404 zijn – verkozen volgens een proportion­eel systeem. Voor de 85 procent anderen blijft het huidige meerderhei­dssysteem (met twee rondes) behouden.

Die 15 procent is een compromis waarover nog een hartig rondje onderhande­ld zal worden, net als over heel het voorstel trouwens. Sommigen vinden dat minstens 100 parlements­leden volgens het proportion­ele systeem verkozen moeten worden, 25 procent dus. Anderen wilden niet verder gaan dan 10 procent.

Voorstande­rs van een proportion­eel systeem vinden dat democratis­cher, omdat het een betere weerspiege­ling geeft van de wens van de kiezer. Nadeel is dat het een minder stabiele meerderhei­d en dus minder stabiele regeringen oplevert.

Niet eindeloos

 ?? © belgaimage ?? minder verkozenen
© belgaimage minder verkozenen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium