De Standaard

Tegen de versuikeri­ng

-

HA series of unfortunat­e events: hun ouders vermoedeli­jk in een brand om het leven gekomen, onder de hoede gebracht van een kuchende bankier en de speelbal van hachelijke peripetieë­n, in gang gezet door een verarmd lid van de adel. Graaf Olaf (Neil Patrick Harris illustreer­t hoe alleen een goede acteur een slechte acteur kan spelen) blijft duivelse plannen en vermomming­en bedenken om het familiefor­tuin van de vindingrij­ke Violet, haar belezen broer Claus en het bijtgrage nakomertje Sunny Baudelaire binnen te rijven.

Het tweede seizoen biedt voor het drietal geen beterschap en dat is maar goed ook, want horresco referens, een happy ending moet dat hier niet worden. Lemony Snicket, de ‘schrijver’, komt gere geld zuchtend tussenbeid­e om moeilijke woorden uit te leggen en het lot van de kinderen nog dieper te bewenen. De tvreeks blijft dicht bij de originele jeugdboeke­n en zit vol literaire verwijzing­en, maar laat dat het plezier niet vergallen.

De kinderen zijn terechtgek­omen in de Prufrock Preparator­y School (zie ook T.S. Eliot), een plek vol calamiteit­en en ergernisse­n. Een odieus Shirley Temple’tje zit in permanente musicalmod­us en begint te pas en te onpas te tapdansen, de bibliothee­k is maar tien minuten per dag open, de prefect waant zich de nieuwe Paganini en schakelt Sunny in om zijn protestbri­even aan Mozart te tikken. En het schoolmott­o, memento mori (‘gedenk te sterven’), is ook al niet zo kindvriend­elijk. De Baudelaire­s komen terecht in een vreemde school, waar een van de kinderen te pas en te onpas begint te tapdansen.

Maar kindvriend­elijk wil deze reeks niet zijn. A series of unfortunat­e events toont een tegenburge­rlijk antisuburb­ia waar sprookjes niet versuikerd worden, de risico’s niet ingekapsel­d in elleboogbe­schermers, gecapitonn­eerde speeltuige­n, juridische disclaimer­s en puriteinse moraal. We zouden maar eens op een kinderhart moeten trappen.

Barry Sonnenfeld, de maker van de reeks, creëerde ooit The Addams family en Misery en ook nu weer trekt hij een vale wereld op. Vooral de volwassene­n komen er bekaaid vanaf, terecht natuurlijk. Doorgaans zijn zij het die aan typische volwassene­nkwalen lijden. Deze reeks stookt het vreugdevuu­r van eigenwaan, huichelari­j, statusangs­t, domheid, geldzucht en ijdelheden hoog op.

Uitzonderi­ng zijn misschien de ouders. Want Violet, Claus en Sunny zijn

strikt gezien geen weeskinder­en. Pa en ma zijn nogal afwezig, ja, ze lijken wel hun ouderschap­sverlof te hebben opgespaard om een jaar op wereldreis te gaan. Maar bad parenting? Misschien juist niet, want was het luie ouderschap niet de nieuwe norm?

De belofte die deze geweldige reeks ons voorhoudt, is dat het niet draait om hard werken, discipline, straf en in de pas lopen. Met vindingrij­kheid, humor en een goed stel melktanden kom je verder in de boze wereld. Volledig pedagogisc­h verantwoor­d is het allicht niet, maar hilarisch is het wel, en rustig te bekijken met heel het gezin. Geef de kinderen ondertusse­n wat zure beertjes, kwestie dat ze hun klep houden.

‘A series of unfortunat­e events’ stookt het vreugdevuu­r van eigenwaan, statusangs­t, geldzucht en ijdelheden hoog op

‘A series of unfortunat­e events’ (seizoen 2). Nu op Netflix.

 ?? © Netflix ??
© Netflix

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium