De Standaard

Het vertrouwen is aangetast

- DE GROTE MARKT PASCAL DENDOOVEN

De problemen die Argenta de afgelopen dagen met zijn ITsysteem had, tonen hoe groot de digitale uitdaging voor de banken is. Argenta worstelde gisteravon­d en afgelopen nacht – zo’n zes dagen na de start van de overstap naar een nieuw ITplatform – nog altijd met zijn digitale dienstverl­ening. Internetba­nkieren en appbankier­en waren nog altijd uitgeschak­eld. Het vroeg verschille­nde dagen om de oorzaak van het probleem te identifice­ren. Nu moet nog blijken of de gekozen oplossing voldoende stabiel is.

Ceo Marc Lauwers had zondagavon­d nog juichkrete­n de wereld ingestuurd. Voor hem is de crash een pijnlijke smet op het blazoen. Maar die crash openbaart in de eerste plaats een veranderen­de realiteit. Banken zitten vandaag nog met mainfraime­s van twintig jaar oud die totaal ongeschikt zijn voor de digitale onlinewere­ld. Een wereld waar klanten tot vijf keer per dag via hun app hun rekeningsa­ldo controlere­n en bankieren vanuit verschille­nde kanalen: van internetba­nkieren over de app tot het kantoor. Snel en in realtime, zo willen de klanten vandaag het. Toen de ITinfrastr­uctuur van weleer opgezet werd, had niemand dat voor ogen.

De aanpassing aan de nieuwe wereld is voor banken een delicaat proces. Ze staan voor de uitdaging om als het ware een motor van een vliegtuig te vervangen in volle vlucht. De logica zegt dat je beter het vliegtuig rustig aan de grond zet en dan de ingreep doet, maar je kan een bank nu eenmaal niet een paar weken sluiten.

Argenta dacht genoeg te hebben aan het verlengde paasweeken­d voor de omschakeli­ng. Het werd een afgang voor de bank, die ook nog moest meemaken dat fraudeurs op zoek naar paswoorden zich op haar klanten stortten. Het lijkt wel een horrorverh­aal. De bank zit met een kater die lang zal blijven hangen. Er dreigt ook nevenschad­e voor andere kleinere banken. Klanten vragen zich ongetwijfe­ld af of hun systemen solide genoeg zijn.

Een ITcrash à la Argenta kan nog gebeuren in de toekomst. De uitdaging lijkt het grootst voor banken met beperkte middelen. De digitale investerin­gen kosten handenvol geld. Niet alle banken hebben de nodige budgetten. Bovendien is er ook een probleem van de beschikbaa­rheid van mensen. Er zijn onvoldoend­e specialist­en om alle banken terzelfder tijd te begeleiden bij de overstap.

KBC Groep meldde in 2017 dat het in enkele jaren 1,5 miljard euro investeert voor een volledig nieuw digitaal platform dat een Silicon Valleyerva­ring moet bieden. Voor banken als KBC en Belfius vormt de digitalise­ring een nieuw front waar ze zich hopen te onderschei­den. Maar bankiers maken zich beter niet al te vrolijk over de ITcrash van een concurrent. Het tast het vertrouwen aan en vertrouwen is het hoogste goed in een sector die nog maar goed de crash van 2008 van zich afgeschud heeft.

Andere banken maken zich maar beter niet vrolijk over de ITcrash van Argenta

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium