De Standaard

Minder codes in belastingb­rief

-

Voor het eerst sinds 2014 daalt het aantal in te vullen codes op de belastinga­angifte. Dat komt door een ‘regionalis­ering’ van de aangifteru­brieken.

BRUSSEL I De belastinga­angifte 2018 (over de inkomsten uit 2017) bevat in totaal 849 codes. Dat zijn er 36 minder dan op de belastinga­angifte van vorig jaar. Die daling heeft alles te maken met een ‘technische’ aanpassing van het aangiftefo­rmulier aan de complexe verdeling tussen federale en regionale beleidsbev­oegdheden.

Na de zesde staatsherv­orming zijn een hoop aftrekpost­en, zoals bijvoorbee­ld de woonbonus, geregional­iseerd. Dat heeft geleid tot aparte codes voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Tot nog toe stonden die drie verschille­nde regionale codes allemaal op het aangiftefo­rmulier. Maar dat is vanaf dit jaar niet meer het geval.

Drie aangiftes

In feite stuurt de federale overheidsd­ienst Financiën voortaan dus drie verschille­nde aangiftes uit, zegt Jef Wellens, fiscaal jurist bij Wolters Kluwer. ‘Toch voor deel 1 van de aangifte. Deel 2 van de aangifte blijft federaal. Reden? Alleen in het eerste deel van de aangifte komen we regionale aangifteru­brieken tegen die niet meer relevant zijn voor alle Belgen.’

Wellens relativeer­t de vereenvoud­iging die de operatie oplevert. Uitgezuive­rd van alle ‘overbodige’ Waalse en Brusselse codes, telt de Vlaamse aangifte nog slechts 823 codes in plaats van 885. De Brusselse doet nog beter met ‘slechts’ 802 codes. In Wallonië zijn er dat 826. Het totale aantal unieke codes over de drie aangiftes heen bedraagt 849. Maar wezenlijk wordt de fiscalitei­t niet simpeler. Zo verdwijnen er volgens Jef Wellens bijvoorbee­ld in het vak VII (roerende inkomsten) 24 codes uit de ‘verplicht aan te geven inkomsten’ door ze te bundelen in één enkele code ‘terwijl er aan de spaarfisca­liteit niets wezenlijks is gewijzigd’. (jir)

 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium