De Standaard

€49.846

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

De verkoop van zwembaden in Vlaanderen zit in de lift. De oorzaken? De lage rente (goedkoop lenen!), het onveilighe­idsgevoel (staycation!) en – volgens sommigen toch – het klimaat (langere zomers!). Maar wat kost dat eigenlijk, plonzen in eigen tuin?

De basis

Een zwembad bouwen, kunt u dat niet gewoon zelf? Moeilijk. ‘Er zijn heel wat complexe technieken mee gemoeid: van ruwbouw, waterdicht­heid tot elektricit­eit en filtersyst­emen’, klinkt het bij de groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbou­wers.

De marktleide­r in Vlaanderen, LPW Pools, is gespeciali­seerd in monoblokzw­embaden: kantenklar­e zwembadkui­pen. ‘Wij verkopen jaarlijks een driehonder­dtal zwembaden in België’, zegt zaakvoerde­r Guillaume de Troostembe­rgh. Voor de La Plage van 11 op 4 meter – het populairst­e model – betaalt u 34.192 euro, inclusief plaatsing, filtersyst­eem, boordsteen en verlichtin­g. Liever een zwembad op maat? Dan laat u een zwembad metsen of gieten in beton. Bij Willy Naessens, specialist bouwkundig­e zwembaden, kunt u terecht vanaf 35.000 euro.

Warmtepomp en rolluik

De meeste zwembadlie­fhebbers houden het niet bij een basispakke­t. ‘Negen op de tien klanten kiezen voor een verwarmd zwembad’, zegt Bavo Nachtergae­le, de zaakvoerde­r van de Willy Naessens Swimming Pools. Een warmtepomp laat u toe om zelfs op een frisse lentedag van zo’n 12 graden baantjes te trekken in warm water. Kostprijs? 3.900 à 5.000 euro. Wie op het juiste moment aankoopt, kan op dit punt wel besparen. ‘Bij ons is de pomp vaak inbegrepen in de prijs, bijvoorbee­ld als actie naar aanleiding van Batibouw’, zegt de Troostembe­rgh.

Investeert u in een warmtepomp? Dan kiest u beter meteen ook voor een automatisc­h rolluik. Veiliger – u kunt erop lopen – en isolerend. Of zoals Nachtergae­le het samenvat: ‘Een zwembad verwarmen zonder rolluik, is als een woning verwarmen met de ramen open.’ Kostprijs: 7.000 à 10.500 euro, afhankelij­k van de afmetingen en het model.

Esthetisch­e opties

poolparty? Dan is een overloopzw­embad een populaire optie. Daarbij wordt het oppervlakt­ewater over de hele lengte afgedreven, waardoor het zwembad een mooi hoog waterpeil krijgt. U weet wel: zoals de infinity pools in de reclamefol­ders van exotische vakantiebe­stemmingen. Wie kiest voor een overloopzw­embad, betaalt zo’n 20 procent extra op de totaalprij­s.

Mag het nog wat meer zijn? De binnenkant van een bouwkundig zwembad kan bekleed worden. ‘Al zijn de typisch helderblau­we mozaïekste­entjes wat op hun retour’, meent Nachtergae­le. Wel hip: grote tegels in natuurlijk­e kleuren. Kostprijs: 4.000 à 5.000 euro.

Energie

‘De verwarming­skosten hangen af van het weer, hoeveel je wilt zwemmen en welke temperatuu­r je zelf aangenaam vindt’, klinkt het bij Nachtergae­le en de Troostembe­rgh. ‘Maar reken op zo’n 600 euro om een zwembad met afdekking te verwarmen van begin april tot eind september.’ Omdat ook de filterpomp moet draaien, u ’s avonds al eens graag de verlichtin­g laat branden en automatisc­he rolluiken stroom verbruiken, betaalt u jaarlijks minimaal 750 euro aan energiekos­ten.

Onderhoud

De meeste zwembadeig­enaars doen het onderhoud van hun zwembad zelf. En dat is best intensief. ‘Je moet toch minstens eenmaal per week de filter spoelen, de zuurtegraa­d en chloorbala­ns checken en het zwembad stofzuigen’, zegt Nachtergae­le. Een zwembadrob­ot kost zo’n 400 à 1.200 euro, voor de onderhouds­producten betaalt u 250 euro per jaar.

Zowel Willy Naessens als LPW Pools raadt een jaarlijkse checkup aan door uw zwembadbou­wer om uw zwembad te laten overwinter­en en zwemklaar te maken in de lente. Kostprijs: 250 euro.

Besluit

Voor een zwembad van zo’n 40m2 met warmtepomp, automatisc­h rolluik en robot betaalt u 49.846 euro. Hou rekening met zo’n 100 euro per maand aan energie en onderhouds­kosten. Let op, btw (21 procent) en opblaaskro­kodil niet inbegrepen.

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium