De Standaard

Mo Salah en Liverpool geven City voetballes­je

-

Manchester City met De Bruyne en Kompany droomde tot voor kort van een historisch­e ‘quadruple’: Premier League, Champions League, FA Cup en League Cup. Ze leken ongenaakba­ar, maar de FA Cup viel er van tussen en ook Champions Leaguewins­t lijkt nu onbereikba­ar.

BRUSSEL I In de Egyptische hoofdstad Caïro wonen 19,5 miljoen mensen. Je kunt er de straat niet op zonder te botsen op iemand anders of te verstikken in de uitlaatgas­sen. Gisteravon­d om 21.57 uur ontplofte de hoofdstad helemaal. Toen scoorde nationale held Mo Salah in de kwartfinal­e van Champions League de 1-0 tegen Manchester City. Het begin van een heerlijk avondje voor Liverpool.

Zij lijken de beste Engelse ploeg in Europa te gaan worden. Niet Manchester United, niet Chelsea, niet Tottenham en ook niet Manchester City. Liverpool dus.

Man City blijkt bovendien het favoriete hapje van The Reds. Liverpool is de enige ploeg in de Premier League die dit seizoen al kon winnen van The Citizens: 4-3 thuis op 14 januari. Liverpool is ook de enige ploeg die op zo’n wervelende manier kan voetballen tegen de Mancunians. Het is een duel tussen twee stijlen.

Bij City staat trainer Pep Guardiola voor balbezit en looplijnen, bij Liverpool eist coach Jürgen Klopp pressingsv­oetbal met heel veel beweging. Beide filosofieë­n leveren veel doelpunten op, want deze teams hebben de beste aanvallen in Engeland, respectiev­elijk 88 en 75.

Gisteravon­d smoorde Liverpool hun tegenstand­er compleet. Het was onwaarschi­jnlijk om te zien hoe zelfs het genie Kevin De Bruyne vaak balverlies leed met een tegenstand­er die constant in zijn benen beet. King Kev was bijna onbereikba­ar voor zijn ploegmaats en kreeg de machine niet aan de praat. Zelfs Kompany wist soms niet wat hem overkwam.

En als Liverpool het leer veroverde stonden ze razendsnel voor de goal. Bij de eerste vertrok Salah wel vanuit offside, maar de bezoekers verdedigde­n ook te laks. Otamendi struikelde onbeholpen en Salah scoorde de openingstr­effer. Voor het Egyptische fenomeen was het zijn 38ste goal in 43 matchen. Bij The Reds doet hij daarmee al beter dan iconen als Fernando Torres (33) en Luis Suarez (31) eerder en hij jaagt op het clubrecord van icoon Ian Rush (47).

Maar niet alleen Salah is groot. Er zijn ook zijn spitsbroed­ers Mané en Firminho. Op voorzet van Salah kopte Mané na 31 minuten al de 3-0 binnen en tussendoor fusilleerd­e Oxlade-Chamberlai­ne de doelman toen Kompany te lief verdedigde. Pep Guardiola draaide zich verbijster­d naar de tribunes: ‘Wat gebeurt er hier?’

Salah valt uit

De succescoac­h maakte wel een zeldzaam tactisch foutje door veel te veel ruimte te geven aan de oprukkende linksback Robertson. Na de pauze spijkerde Guardiola dat wel bij en City kreeg opeens 71 procent balbezit, maar het leidde niet tot heel veel kansen. Liverpool-doelman Karius niet Mignolet - kreeg amper werk en die ene aansluitin­gstreffer van Jesus werd afgekeurd voor nipt buitenspel.

De bezoekers kregen trouwens ook iets meer ruimte om dat Liverpool het moordende tempo van voor de rust niet kon volhouden en aanvalslei­der Mo Salah ook geblesseer­d naar de kant moest. Heel Anfield houdt zijn hart vast dat zijn liesblessu­re niet te erg is, want voor de terugmatch missen ze ook al de geschorste Henderson.

De Bruyne en Kompany hebben voor de retour volgende week vooral wat Sex in the City nodig. Als ze dit nog rechtzette­n door zelf vier keer te scoren wordt het een van de grootste remontada’s in de voetbalges­chiedenis. Liverpool droomt nu al van een eerste Champions League-winst sinds 2005. In het Etihad Stadium zullen ze volop kunnen counteren. De spanning in Caïro zal volgende week te snijden zijn. Als Mo Salah tenminste fit is.

 ?? © epaefe ?? Uitblinker Mo Salah opent nog voor het kwartier de score.
© epaefe Uitblinker Mo Salah opent nog voor het kwartier de score.
 ?? © belgaimage ??
© belgaimage

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium