De Standaard

Oud-burgemeest­er Alfred Vansina overleden

De vlaggen in Leuven hangen halfstok: dinsdagavo­nd raakte bekend dat oudburgeme­ester Alfred Vansina (CD&V) op 91jarige leeftijd overleden is.

-

Het verkeersvr­ij maken van de Grote Markt, de aanleg van de ondergrond­se Ladeuzepar­king, de aanleg van het Dijlepark, de start van de restaurati­e van de Sint-Pietersker­k en de verzusteri­ng met ’s Hertogenbo­sch, Rennes, Krakau en Lüdenschei­d. Het zijn maar enkele van de belangrijk­e beslissing­en die genomen werden onder burgemeest­er Alfred Vansina. Hij was de eerste burgemeest­er na de fusie van GrootLeuve­n en leidde zijn stad achttien jaar lang in goede banen, van begin 1977 tot eind 1994.

Ook daarna bleef Vansina de CD&V trouw. Hij werd de eerste voorzitter van de provincier­aad, en bleef nog zes jaar zetelen als gemeentera­adslid. Pas de laatste jaren was hij minder vaak in Leuven te zien. Hij sukkelde met zijn gezondheid en verbleef in een woon-zorgcentru­m in Holsbeek. Daar is hij dinsdag ook overleden.

Bierviltje­s met vragen

Politiek was voor hem een zaak van mensen helpen. ‘In elke zak had hij wel een bierviltje zitten met een vraag van iemand die hem aangesprok­en had’, vertelt zijn zoon Dirk Vansina, huidig schepen van Burgerzake­n. ‘Hij organiseer­de ruime zitdagen. Mensen kwamen ’smiddags tijdens het eten bij ons thuis aanbellen met een vraag. Dat hoorde voor hem gewoon bij het engagement.’

Burgemeest­er Louis Tobback (SP.A) kende Vansina al sinds 1977, vlak na de fusie van GrootLeuve­n. ‘Hij was burgemeest­er en ik zat in de oppositie. Dat ging er niet altijd zachtaardi­g aan toe. We konden serieus van mening verschille­n en schrokken er niet voor terug om dat ook te laten blijken. Maar het bleef altijd heel correct. Alfred was een echte lokale mandataris, zonder interesse voor de nationale politiek, maar met des te meer inzet voor de lokale bevolking. Zijn jaren als burgemeest­er zijn getekend door het bij elkaar krijgen van Groot-Leuven. Dat was een grote verdienste.’

Vlaggen halfstok

Zowel aan het stadskanto­or als aan het historisch­e stadhuis hangen de vlaggen sinds woensdagoc­htend halfstok. Ook aan het provincieh­uis is dat het geval. Vanaf vrijdag zullen er rouwregist­ers liggen in het stadskanto­or en het stadhuis.

Vansina wordt donderdag 12 april om 10 uur begraven in de abdijkerk van Vlierbeek. (hsb)

 ?? © blg ?? Alfred Vansina: de burgemeest­er die grootLeuve­n een maakte.
© blg Alfred Vansina: de burgemeest­er die grootLeuve­n een maakte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium