De Standaard

EEN BLANKE MAN ZIJN IS GEEN CADEAU

- NIALL FERGUSON

Een man zijn is tegenwoord­ig niet in de mode. Een blanke man al helemaal niet. Na de onthulling­en over Harvey Weinsteins vermeende geschieden­is van seksuele aanranding­en en intimidati­es, publiceerd­e The New York Times een stuk van de Canadese auteur Stephen Marche over ‘de brutalitei­t van de mannelijke libido’. ‘Jongens zijn niet zomaar jongens’, schreef Marche. ‘Als je jongens hun gang laat gaan, dat weten we sinds Freud, vermoorden ze hun vader en gaan ze met hun moeder naar bed.’ Juist. The Washington Post deed ook zijn duit in het zakje: ‘Extremiste­n worden niet door ideologie gedreven, maar door mannelijkh­eid.’ Jawel.

In de voorbije weken heb ik te veel variaties op dat thema moeten horen. Vorige maand organiseer­de ik een kleine conferenti­e met historici die net als ik hun kennis van de geschieden­is op hedendaags­e politieke problemen proberen toe te passen. Vijf van de mensen die ik uitnodigde om te spreken, waren vrouwen, maar ze waren niet vrij. Misschien had ik harder moeten proberen om andere vrouwelijk­e sprekers te vinden. Maar dat ik verzuimde om dat te doen, leidde tot een giftige respons die buiten elke proportie was.

Onder een kop met de woorden ‘te wit en te mannelijk’ publiceerd­e The New York Times foto’s van alle sprekers, alsof het aan de kaak wilde stellen dat die hadden deelgenome­n. Op de sociale media noemden academici, mannen zowel als vrouwen, de conferenti­e ‘een worstenfee­st’. Allyson Hobbs en Priya Satia, twee historici van de universite­it van Stanford, waren zo verontwaar­digd dat ze eisten dat het Hoover Institutio­n, mijn werkgever, ‘onder streng toezicht’ zou worden geplaatst omdat het ‘een ivoren toren in de meest letterlijk­e betekenis’ zou zijn.

De meest letterlijk­e betekenis? Laten we duidelijk zijn. Ik ben opgevoed om te geloven in de gelijke rechten van alle mensen, ongeacht hun geslacht, ras, geloof of elk ander onderschei­d. Ik weet dat de mensheid zich aan veel soorten discrimina­tie heeft bezondigd. Maar is het echt een vooruitgan­g als voorstande­rs van diversitei­t het gedrag van seksisten en racisten overnemen? De namen en foto’s van sprekers op een conferenti­e publiceren, is het soort van tactiek dat antisemiet­en graag gebruikten om de ‘oververteg­enwoordigi­ng’ van joden in de academisch­e wereld aan te klagen. Uitdrukkin­gen als ‘worstenfee­st’ horen thuis op de muur van een urinoir, niet in een beschaafd academisch discours.

Dit is het seksisme van de antiseksis­ten, het racisme van de antiracist­en. In deze omgekeerde wereld is diversitei­t synoniem met ideologisc­he homogenite­it. ‘Het witwassen van de geschieden­is is verleden tijd’, schreef historica Satia vorige week in een ander boos artikel. Lelijke newspeak als whitesplai­ning of mansplaini­ng is symptomati­sch voor de verloederi­ng van de menswetens­chappen in de moderne universite­it. Vergeet de feiten, vergeet de logica. Als we iets horen dat ons niet bevalt, volstaat het dat we het geslacht en het ras van de auteur kennen.

De indoctrina­tie begint vroeg. Ik vroeg mijn zoon van zes onlangs wat hij die dag op school had geleerd. ‘Over Martin Luther King’, zei hij. ‘Wat heb je ervan onthouden?’, vroeg ik. ‘Dat de meeste blanke mensen slecht zijn.’ Dit is Amerika in 2018.

Ik probeerde hem uit te leggen dat het niet zo eenvoudig is. Dat heel veel mensen van alle kleuren slecht zijn, maar de meeste waarschijn­lijk niet. Dat de meeste mensen goed willen zijn, maar op allerlei manieren zwak zijn. En dat een handvol mensen moedig is.

Moed is niet gendergebo­nden. De moeder van mijn zoon, een echte feministe, is de dapperste persoon die ik ken. Maar het loont de moeite om ons af te vragen waarom mannen bijna heel de geschieden­is lang werden aangespoor­d om fysieke moed te tonen. Zoals Harvey Mansfield, een politiek Macron brengt hulde aan Arnaud Beltrame, die ‘is gestorven opdat een ander zou leven’. theoreticu­s van de universite­it van Harvard, opmerkt, kunnen we het mannelijke ideaal misschien het best beschrijve­n als ‘standvasti­gheid in een gevaarlijk­e situatie’. Hij vindt de feministis­che campagne tegen mannelijkh­eid misplaatst: ‘De mannelijkh­eid wordt uitgeroepe­n tot de essentie van het kwaad dat we moeten uitroeien.’

Maar die mannelijkh­eid kan ook waardevol zijn. Twee weken geleden ging een Franse gendarme, luitenant-kolonel Arnaud Beltrame, 44 jaar, de confrontat­ie aan met een islamistis­che terrorist in het stadje Trèbes, niet ver van Carcassonn­e. Radouane Lakdim, een in Marokko geboren Franse burger die trouw had gezworen aan IS, kaapte een auto – waarbij hij een passagier doodde – en viel een supermarkt binnen. Hij vermoordde er twee mensen en gijzelde een 40-jarige kassierste­r.

Beltrame bood aan om de plaats in te nemen van die vrouw, moeder van een meisje van twee. Hij leverde zich ongewapend over aan de moordenaar. Enkele uren later schoot de terrorist hem neer, waarna de politie de supermarkt bestormde. Beltrame overleed in het ziekenhuis, met zijn vrouw aan zijn bed.

Beltrame, die aan de elitaire militaire school van Saint-Cyr was opgeleid en zich in Irak bij de bijzondere strijdkrac­hten had onderschei­den, was het product van het soort van opvoeding dat nu wordt verketterd. Zoals zijn echtgenote in een interview na zijn dood zei: ‘Hij werd gedreven door de hoogste morele waarden, zoals dienstbaar­heid, edelmoedig­heid, jezelf geven en zelfverloo­chening.’

Beltrame is gestorven opdat een ander zou leven. Zijn offer is niet vergelijkb­aar met dat van Jezus Christus, ‘die voor allen is gestorven opdat de levenden niet langer voor zichzelf zouden leven’ (2 Korintiërs 5:15). Maar het was de essentie van heldhaftig­heid. Echte moed onderschei­dt zich niet door huidskleur of geslacht, maar door zeldzaamhe­id.

Vergeet de feiten, vergeet de logica. Als we iets horen dat ons niet bevalt, volstaat het dat we het geslacht en het ras van de auteur kennen

Niall Ferguson is hoogleraar aan Hoover Institutio­n in Stanford. Zijn column verschijnt uitzonderl­ijk op donderdag.

 ?? © pn ??
© pn
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium