De Standaard

Delhaize in de greep van oranje

Hebben de Belgische kruidenier­s nog een meerwaarde?

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

Frans Muller, de nieuwe ceo van Ahold Delhaize, komt dan wel uit de Delhaizest­al, aan de top zijn er steeds minder Belgen. Maar dat is niet de hoofdzorg van de groep. Delhaize rechttrekk­en én meer inzetten op ecommerce is dat wel. En heb je daar Belgische kruidenier­s voor nodig?

Woordvoers­ter Ellen Van Ginkel wuift de berichten weg dat de fusiegroep Ahold Delhaize steeds minder Belgen telt. ‘Het Nederlands­Belgisch evenwicht leeft bij ons. We zien dit als één bedrijf. De fusie ligt al bijna twee jaar achter ons en de integratie is zo goed als afgerond. Onze focus is de toekomst.’

Dat het aantal Belgen afneemt aan de top, is nochtans een feit. Alleen zijn de meningen verdeeld over hoe erg dat is. Ahold Delhaize maakte gisteren bekend dat de Belgen Johnny Thijs en Patrick De Maeseneire komende woensdag opstappen als commissari­ssen (zeg maar bestuurder­s). Daarmee verdwijnen twee sterkhoude­rs. Ook de voorzitter, de Zweed Mats Jansson, verdwijnt.

Zijn plaats wordt ingenomen door exINGbaas Jan Hommen, die opnieuw voorzitter wordt van het retailbedr­ijf. Als voorzitter van Ahold onderhande­lde hij in 2015 de fusie met Delhaize, om vervolgens in het kader van de fusieaf spraken vicevoorzi­tter te worden en de voorzitter­shamer te overhandig­en aan Jansson.

Hommen heeft het imago van doortasten­dheid, iets wat niet direct geassociee­rd wordt met Mats Jansson. Hommen is wel al 75 jaar.

Pariteit verdwijnt

De herschikki­ng in de raad van commissari­ssen betekent dat de pariteit van zes Delhaizebe­stuurders en zes Aholdmense­n verdwijnt. De raad krimpt van 12 naar 9 commissari­ssen en daarvan zijn er nog maar drie afkomstig van Delhaize. Of een verhouding van één derde tegenover twee derde.

De laatsten der Mohikanen zijn Jacques de Vaucleroy, Dominique Leroy en de Amerikaan Bill McEwan (exFood Lion). De Vaucleroy (exING, exAxa) maakt deel uit van de historisch­e Delhaizefa­milies. Familiaal sentiment is aan hem niet besteed. Rendement op investerin­g wél.

Dominique Leroy, ceo van Proximus, mag van de regering dan weer twee mandaten hebben buiten Proximus. Ze kiest daarbij

Van de nieuwe tandem HommenMull­er wordt krachtdadi­ger beleid verwacht

voor de interessan­tste en verdient zo ook nog een extraatje bij boven op het loonplafon­d van Proximus. Zo ruilt Leroy haar mandaat bij Lotus Bakeries in voor een bestuurspo­st bij SaintGobai­n en houdt ze vast aan Ahold Delhaize.

De verhouding van drie tegen zes aan de top, is een eind verwijderd van de ‘merger of equals’, die in juni 2015 werd aangekondi­gd toen Ahold en Delhaize hun fusieinten­tie bekendmaak­ten.

Vreemdelin­genlegioen

Het Delhaizeka­mp zette in op zo veel mogelijk gelijkwaar­digheid toen het begin 2015 aan Ahold voorstelde om samen te gaan. Maar dat bleek al tijdens de onderhande­lingen een helse opdracht. Ahold was een maatje groter, waardoor een 5050verhou­ding tussen de aandeelhou­ders al snel onhaalbaar bleek. Het Delhaizeka­mp mikte vervolgens op een 6040verhou­ding, maar moest genoegen nemen met 6139 in het voordeel van de Aholdaande­elhouders, die ook nog voorafgaan­delijk een bonus kregen.

Inzake de operatione­le aansturing was het evenwicht nog minder evident, zeker als het ging om nationalit­eit. Bij Delhaize waren er aan de top sowieso al weinig Belgen. De voorzitter van de raad van bestuur was een Zweed, de ceo een Nederlande­r en de financieel directeur een Fransman. Een beetje een vreemdelin­genlegioen dus. Hoe krijg je daaruit enig evenwicht tussen Nederlande­rs en België? Niet dus.

In het directieco­mité van de groep zit nu nog slechts één Belg, Marc Croonen. Die kreeg een nieuwe functie (transforma­tie, communicat­ie, duurzaamhe­id). De Fransman Pierre Bouchut, bij Delhaize de nummer twee, maakte recent plaats voor Wouter Kolk, de vroegere topman van Albert Heijn. Voor het Delhaizeka­mp was het echter het belangrijk­ste dat de vroegere ceo van Delhaize, Frans Muller, op termijn uitzicht kreeg om de nummer één te worden. Muller is immers vertrouwd met het DNA van Delhaize. Hij gaf tussen 2013 en 2016 leiding aan de Belgische kruidenier.

De mogelijke opstap van Muller tot nummer één werd expliciet bij de fusie onderhande­ld, maar zowel Jan Hommen als ceo Dick Boer ontkende destijds het bestaan van die afspraak. Toch was het duidelijk dat Muller meer was dan een gewoon lid van het directieco­mité. Hij werd deputyceo naast Dick Boer. Bleef de vraag wanneer hij Boer zou opvolgen.

Niet dat Boer geen goede ceo was, integendee­l. Boer is een kruidenier in hart en nieren, en een echte vakman. Maar de duale structuur veroorzaak­te bij het personeel veel verwarring. Wie werd straks de baas en wanneer? Voorzitter Jansson maakte geen haast met het creëren van duidelijkh­eid. In september vorig jaar kreeg Albert Heijntopma­n Wouter Kolk een belangrijk­e rol binnen de groep, maar over de opvolging van Boer geen woord.

Ook niet toen Ahold Delhaize eind februari de jaarcijfer­s bekendmaak­te. Op een bericht in deze krant dat Muller in polepositi­on was om de fakkel over te nemen werd laconiek gereageerd. ‘Boer zit hier nog en hij lijkt mij tevreden’, lachte financiële man Jeff Carr in gesprek met analisten. ‘Jansson hakte de knoop maar niet door’, klaagde een voormalig directieli­d.

Zware uitdaginge­n

Uiteindeli­jk kwam er gisteren duidelijkh­eid: Muller wordt op 1 juli de enige baas. En opvallend, Boer verdwijnt uit de raad van commissari­ssen. Hij krijgt dus niet de voorzitter­shamer. Oudceo’s die voorzitter worden, hebben de neiging om schoonmoed­er te spelen. Dat heeft Ahold Delhaize klaarblijk­elijk willen vermijden. De vraag is hoe lang Hommen met zijn 75 lentes de rol van voorzitter kan invullen.

Het is nu aan Muller en Hommen om duidelijkh­eid te brengen over de strategisc­he uitdaginge­n. Er moeten eerst en vooral versnelde investerin­gen in ecommerce komen, nu Amazon de aanval op de supermarkt­en heeft ingezet. Peadpod, het onlineplat­form van Ahold Delhaize in de VS, stelt niet zoveel voor. In Nederland en Vlaanderen heeft Bol.com wel een mooie marktposit­ie, maar dat blijft een lokaal gebeuren.

Daar tegenover staat dat Ahold Delhaize wel de beloofde fusiesyner­gieën heeft waargemaak­t. Op de beurs is het daar niet echt voor beloond, spijts twee aandelenin­koopprogra­mma’s. Of misschien juist daardoor. Want geef toe: een inkoopprog­ramma van aandelen wil vooral zeggen dat je als bestuur geen betere aanwending van je overtollig­e geld ziet. Op een ogenblik dat de hele supermarkt­sector door een versnelde transforma­tie gaat, is het een vreemd signaal.

België bloedt

En dan is er nog die andere grote uitdaging: het rechttrekk­en van Delhaize België. De herstructu­rering ligt ondertusse­n enkele jaren achter de rug, maar de resultaten blijven ondermaats. Winst en marktaande­el staan onder druk. Delhaize, van oudsher een beetje een boergondis­che supermarkt, opnieuw allure geven, zal volgens experts alleen maar lukken als dat gebeurt vanuit het eigen DNA. En dat is kwaliteit, service en innovatiev­e foodoploss­ingen tegen een aantrekkel­ijke prijs.

De klus is sinds september toevertrou­wd aan de Fransman Xavier Piesvaux, onder toezicht van exAlbert Heijntoppe­r Wouter Kolk. Albert Heijn slaat duidelijk aan in België en heeft een specifiek DNA, maar het is nog maar de vraag of het overzetten van commerciël­e handigheid­jes ook Delhaize opnieuw op de kaart kan zetten. De betere klant van Delhaize hoopt op verrassend­e ideeën. Dat is niet noodzakeli­jk hetzelfde als een blik tomaten geprijsd tegen 99 cent.

Gebruiksge­mak

Een en ander wil niet zeggen dat Delhaize niets kan leren van Albert Heijn, integendee­l. Zeker inzake gebruiksge­mak is het frappant hoeveel voorsprong Albert Heijn op Delhaize heeft. De kunst is de vernieuwin­g te doen met respect voor het DNA van Delhaize. Met Hollandse zakjes voorgesned­en spaghettig­roenten waar het zoeken is naar een stukje paprika, zal het niet lukken.

Snelle oplossinge­n zijn er niet voor Delhaize, dat een sterke tak zelfstandi­ge winkeliers heeft, maar worstelt met de eigen supermarkt­en. Iedereen is ondertusse­n opgeschove­n en wil de buurtversm­arkt zijn van de consument. Getuige de recente aankondigi­ng van Aldi dat al zijn winkels een makeover krijgen. In een krimpende voedingsma­rkt probeert elke supermarkt­formule volume af te pakken van de ander om toch nog wat groei te laten zien. Ze doen dat mede door winkels te blijven openen in een verzadigde markt. Vroeg of laat leidt dat tot een kortsluiti­ng.

De aanhoudend­e kramp bij Delhaize betekent dat de Albert Heijnformu­le in België volgend jaar wellicht niet verdwijnt. Maar aan een expansie met mondjesmaa­t, wegens de onduidelij­ke focus op langere termijn, heeft ook niemand wat. Oranje is in België nog niet klaar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium