De Standaard

GEEN EENZIJDIGE SCHAALVERG­ROTING

- BART STURTEWAGE­N

Vlaanderen telt 308 gemeenten voor ongeveer 6 miljoen Vlamingen. Een gemiddelde Vlaamse gemeente telt dus bijna 20.000 inwoners. Is dat veel of weinig? Landen ten noorden van ons, zoals Nederland en Denemarken, gingen beslist voor grotere lokale besturen, maar Duitsland kiest nog steeds voor kleinschal­igheid, met amper 5.000 inwoners per doorsnee gemeente.

De Vlaamse regering, die de gemeenteli­jke bestuurskr­acht wil vergroten, werkt met een aanpak op kousenvoet­en. Ze houdt centen klaar voor gemeenten die op vrijwillig­e basis willen fuseren. Dat is vooralsnog geen overdonder­end succes. Vijftien gemeenten kondigden aan dat ze met een of twee buren willen samensmelt­en tot zeven nieuwe entiteiten. In dit tempo duurt het nog wel even voor de schaalverg­roting de norm wordt. Een maatregel die de Vlaamse regering net voor het paasweekei­nde stilletjes goedkeurde, vergroot de macht van de burgemeest­er en het schepencol­lege. De gemeentera­ad zal niet meer van elke afwijking van de financiële planning op de hoogte moeten worden gebracht. In plaats daarvan komt er minstens één keer per jaar een toelichtin­g over de voortgang van het geplande beleid.

Stap voor stap gaat het dus in de richting van meer slagkracht voor het uitvoerend­e niveau, zonder dat er wezenlijk iets verandert aan die andere component van elk democratis­ch bestuur, namelijk de inspraak. Voor een echte vernieuwin­g van het lokale bestuur moeten efficiënti­e en transparan­tie in balans zijn.

Grotere gemeenten, met machtigere burgemeest­ers, kunnen meer taken aan en zijn wellicht beter gewapend tegen de sterke privépartn­ers waarmee ze te maken krijgen in intercommu­nales. Maar we hebben de voorbije maanden geleerd dat omvang alleen de gemeenten niet immuun maakt voor ondoorzich­tige relaties en structuren, met name in de energiesec­tor. Dat onderstree­pt het belang van gemeentera­den die sterk genoeg zijn om het gemeentebe­stuur op de huid te zitten. Dat is wellicht minder comfortabe­l voor de beleidsmen­sen, maar dat is nu eenmaal de prijs die voor een goedwerken­de democratie betaald moet worden.

Daarom moet de volgende stap in de hervorming van het gemeenteli­jke niveau er een worden die de dynamiek en de profession­aliteit van de gemeentera­den versterkt. Een vernieuwin­g die niets doet aan de bloedarmoe­de op dat vlak is niet de weg die we op moeten. Ze maakt de afstand tussen bestuurder en bestuurde alleen maar groter. Dat soort eenzijdige schaalverg­roting kan de hooggestem­de beloften niet waarmaken.

Volgende hervorming van lokaal bestuur moet gemeentera­ad versterken

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium