De Standaard

Weer mag Francken terrorist niet uitwijzen naar Marokko

Opnieuw vergat Vreemdelin­genzaken grondig te onderzoeke­n of een man bij zijn terugkeer naar Marokko geen risico loopt te worden gefolterd. Is de administra­tie slordiger geworden?

- VAN ONZE REDACTEUR YVES DELEPELEIR­E

BRUSSEL I De Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) wilde een Marokkaans­e man naar Marokko terugsture­n, omdat hij een gevaar is voor de openbare orde en de nationale veiligheid. In 2014 werd hij veroordeel­d tot drie jaar cel voor zijn deelname aan een terroristi­sche groepering.

De terreurcel stond onder leiding van Rachid Benomari, die in 2012 naar Somalië trok om er met alShabaab de heilige oorlog te voeren. De Marokkaans­e man in kwestie werd onder meer veroordeel­d voor het verstrekke­n van materiële en financiële hulp. Nadat hij zijn straf had uitgezeten, kon hij worden teruggestu­urd naar Marokko. Daarvoor had de administra­tie al zijn verblijfsr­echt afgenomen en hem van de gevangenis naar een gesloten centrum overgebrac­ht.

Maar nu heeft de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen (RvV) zijn repatriëri­ng in een schorsings­arrest tegengehou­den. Volgens de beroepsrec­htbank in asiel en migratiedo­ssiers heeft de DVZ onvoldoend­e onderzocht of de man bij zijn terugkeer een risico loopt om onmenselij­k te worden behandeld, wat een schending betekent van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Intussen heeft de administra­tie een nieuwe beslissing genomen, waartegen de man weer in beroep is gegaan. Binnenkort velt de rechtbank een nieuw arrest.

Het is al de tweede keer in enkele weken tijd dat de RvV de repatriëri­ng van een veroordeel­de Marokkaans­e terrorist tegenhoudt, omdat hij het risico loopt te worden gefolterd in eigen land. Vorige maand mocht de staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (NVA), om die reden Bilal S. niet terugsture­n (DS 16 maart). Hij maakte deel uit van de terreurcel van Khalid Zerkani, die door het federaal parket de grootste ronselaar van jihadisten in België werd genoemd. Bilal S. werd in 2015 tot vijf jaar cel veroordeel­d. Ook hij had zijn straf uitgezeten. Volgens de RvV had Vreemdelin­genzaken geen enkele stap ondernomen om van Marokko de garantie te krijgen dat hij er niet onmenselij­k behandeld zou worden.

Manifest onwettig

Twee keer dus motiveerde Vreemdelin­genzaken zijn beslissing onvoldoend­e, maar ditmaal sprong de administra­tie wel heel creatief met haar motivering­splicht om door toe te geven dat een grondig onderzoek naar een mogelijke schending van artikel 3 pas later zou gebeuren, in het ge sloten centrum, en dat na dat onderzoek een nieuwe beslissing zou worden genomen. Dat maakt de eerste beslissing van de DVZ manifest onwettig.

Volgens de huidige wetgeving kan een vreemdelin­g zonder papieren niet langer dan 24 uur worden opgesloten als de administra­tie niet weet of en naar welk land zij die persoon kan terugsture­n.

Volgens de beroepsrec­htbank gebruikt de DVZ deze bizarre formulerin­g de jongste weken wel vaker in verwijderi­ngsbesliss­ingen. Dat heeft volgens de persmagist­raat van de RvV al geregeld geleid tot een schorsings­arrest, zowel in ‘klassieke’ verwijderi­ngsbesliss­ingen als in specifieke dossiers van transmigra­nten. Het probleem met die groep is dat de DVZ hen opgesloten wil houden, terwijl hij vaak nog zekerheid moet krijgen over hun identiteit en nog niet kan weten naar welk land ze kunnen worden teruggestu­urd.

De verschille­nde arresten van de voorbije weken en maanden die Vreemdelin­genzaken overrulen wegens een schending van artikel 3, wekken de indruk dat de administra­tie van staatssecr­etaris voor

Asiel en Migratie

Theo Francken (NVA) eerder bekommerd is om de terugkeerc­ijfers dan om de kwaliteit van terugkeerb­eslissinge­n.

Dat lijkt alleen maar zo. Uit de cijfers van de beroepsrec­htbank blijkt dat het aandeel beroepen waarin vreemdelin­gen gelijk krijgen in de schorsings­procedure, al vele jaren stabiel blijft, en rond de 15 procent schommelt.

Volgens de beroepsrec­htbank in asielen migratiedo­ssiers formuleert Vreemdelin­genzaken de jongste weken wel vaker op bizarre manier zijn verwijderi­ngsbesliss­ingen

 ?? © belga ??
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium