De Standaard

Opvoedings­lijn praatte 50 keer met ouders over radicalise­ring

-

Vorig jaar voerde de Opvoedings­lijn vijftig keer een gesprek met ouders die verontrust waren over een mogelijke radicalise­ring van hun tienerzoon of dochter. ‘Radicalise­ring komt in vele gedaanten. Het is nu eenmaal eigen aan pubers om radicale uitspraken te doen. Ook hier is het onze taak om goed te luisteren naar wat ouders vertellen en zoeken we samen naar wat wel nog goed gaat’, zegt directrice Ilse De Block.

Eenmaal bleken de signalen van ISradicali­sering zo ernstig dat in overleg met de ouders besloten werd de anonimitei­t van de oproep te doorbreken, zodat meer aanklampen­de hulp kon worden ingeschake­ld. In 2016 gebeurde dat ook een keer. Oproepen bij de Opvoedings­lijn zijn in principe altijd anoniem. Van die regel kan worden afgeweken als het kind of de tiener in gevaar is. ‘We hebben dat ook al gedaan wanneer we een ernstig vermoeden van kindermisb­ruik hadden’, zegt De Block.

Soms wordt doorverwez­en naar extra hulpverlen­ing, bijvoorbee­ld als een jongere verslaafd is aan drugs.

Minstens één keer was een ouder verontrust omdat de zoon veel op zijn kamer bleef, agressief gedag vertoonde tegen klasgenote­n en extreemrec­htse ideeën verkondigd­e. (vbr)

 ?? © Sabine Joosten/Hollandse Hoogte ?? meer ouders van kleuters
© Sabine Joosten/Hollandse Hoogte meer ouders van kleuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium