De Standaard

‘Boris, ben jij een dikke vette leugenaar?’

Boris Johnson is betrapt op een leugen in het dossier Skripal. Opnieuw. Waarom blijft de Britse premier Theresa May hem nog tolereren op de cruciale positie van minister van Buitenland­se Zaken?

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I ‘Ben jij een dikke vette leugenaar, Boris?’

‘Ik ga niet veel zeggen over mijn gewicht op dit moment.’

In een legendaris­ch tvfragment uit de populaire talkshow Good Morning Britain vraagt presentato­r Piers Morgan vlakaf aan Boris Johnson of hij liegt. Het had een opname van deze week kunnen zijn, toen bleek dat Boris Johnson had gelogen over het bewijsmate­riaal dat onderzoeks­instituut Porton Down leverde over de gifaanval op de Rus Sergej Skripal (DS 5 april). Maar het hoger geciteerde fragment is van 2016, toen Boris Johnson moest uitleggen waarom hij campagne voerde voor de Brexit met de foutieve leuze: ‘350 miljoen per week naar de EU, laten we onze gezondheid­szorg financiere­n.’

Vandaag is Johnson geen politicus op campagne, maar minister van Buitenland­se Zaken. Toch blijft hij een loopje nemen met de waarheid. Zelfs in een gevoelig geopolitie­k dossier, dat garant staat voor conflict tussen de Navolanden en Rusland.

Rusland geniet

Voor alle duidelijkh­eid: gisterenmo­rgen bevestigde­n nieuwe anonieme bronnen bij de Britse geheime dienst aan The Times dat het gif zeer waarschijn­lijk uit één bepaald Russisch laboratori­um komt. Maar Johnson maakte de stap van ‘hoogstwaar­schijnlijk’ naar ‘onomstotel­ijk bewezen’. Dat is misschien geen gigantisch­e leugen, maar volgens de Labouroppo­sitie wel een erg schadelijk­e ‘overdrijvi­ng’.

Een Britse ambassade nam Johnsons bewering over in een tweet, maar moest die later verwijdere­n. ‘Dan sta je als minister van Buitenland­se Zaken met de broek op de enkels’, verklaarde Labourleid­er Jeremy Corbyn.

Rusland profiteert volop van die communicat­ieblunder. Op het door Rusland gesponsord­e Engelstali­ge kanaal RT werd meteen het ontslag van Johnson geëist. Maar geen enkele Britse krant herhaalde die vraag. Voorlopig lijkt Johnson niet verzwakt, omdat premier May zich achter hem blijft scharen.

May durft rivaal niet op te offeren

Misschien kan Johnson het gewoon niet laten. Dit is per slot van rekening de man die als journalist bij The Times gedumpt werd, omdat hij een quote verzonnen had. Later, in 2004, werd hij ontslagen door de vroegere conservati­eve leider Michael Howard, omdat hij gelogen had over een buitenecht­elijke affaire.

Maar kritiek lijkt van hem af te glijden zoals water van een eend. ‘Hij reageert op elke beschuldig­ing met een combinatie van charme en bullebakge­drag in de media’, zei zijn biograaf Sonia Purnell in 2013 daarover in de Financial Times. Gisteren noemde Johnson Labourleid­er Corbyn vlakaf een ‘versprei

der van proRussisc­he spin’, zonder ook maar één woord vuil te maken aan zijn eigen fout. Hard reageren, nooit toegeven en vooral charmante grapjes blijven maken: het gaat Johnson goed af. ‘Hij ontsnapt bijna altijd aan de kritische blik’, zegt Purnell. The New Statesman zegt dat Johnson in normale tijden al lang ontslagen zou zijn. ‘Maar dit zijn geen normale tijden.’

Dat May Johnson niet tackelt voor zijn fout, komt omdat ze hem niet onderschat. Aan de zijlijn of in de oppositie kan hij haar meer pijn doen dan als lid van haar kabinet. Johnson is voor een harde Brexit, en hij heeft het charisma en de agressieve oneliners van een geboren leidersfig­uur. Dat ligt goed bij een groot deel van het Britse publiek.

May zelf is een houterige dossierken­ner en pleit voor de zachte Brexit. Als ze Johnson opoffert, krijgt ze er een felle tegenstand­er bij in het moeilijke Brexitdoss­ier.

Maar hoe lang kan May brokkenmak­er Boris aan boord houden om interne redenen? The New Statesman noemt Johnson een ‘diplomatie­k ongeluk waiting to happen.’ Hij schoffeert bondgenote­n en maakt dossierfou­ten, bijvoorbee­ld in de zaak van een Iraanse gevangene. Hij reciteerde een koloniaal gedicht in Myanmar, en werd daarbij onderbroke­n door de Britse ambassadeu­r.

Het is wachten op het moment dat de diplomatie niet meer lacht met grapjas Boris.

‘In normale tijden zou Johnson al lang ontslagen zijn’

GEORGE EATON Commentato­r

The New Statesman

 ?? © afp ?? Boris Johnson.
© afp Boris Johnson.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium