De Standaard

Museumplan­nen

- GEERT SELS

Amper vijftien procent van hun collectie kunnen de Brugse Musea momenteel exposeren. Daarom komt er een nieuwe expohal (28,5 miljoen) en een ruim depot (5 miljoen).

Het is weer deze tijd. Met het eind van hun legislatuu­r in zicht, zijn politici vaak zo hoffelijk al plannen neer te eggen die hun opvolgers kunnen realiseren. Of beter, waar de volgende lichting niet makkelijk meer omheen kan.

Leuven heeft zijn ambities voor een podiumsite al kenbaar gemaakt. Elders ligt de klemtoon vooral op musea (zie kader). Grote steden als Brussel, Antwerpen en Gent willen hun presentati­eplekken performant­er maken. Daarbij lijken ze het stadium van herbestemd­e gebouwen achter zich te laten en voor gedurfde hedendaags­e architectu­ur te gaan.

Versnellin­g hoger

In dat verhaal is Brugge tot dusver wat afwezig gebleven. Nochtans is de urgentie daar minstens even hoog. Uit veertien locaties bestaat de koepelterm ‘Brugse Musea’ en dan nog duwt de collectie constant tegen haar grenzen. Die collectie wordt op ruim 150.000 stukken geschat. Natuurlijk hoeft niet elke steen, tekening, meubel of koets daarvan constant geëxposeer­d te worden. Maar het zou toch iets meer mogen zijn dan de huidige vijftien procent.

Het Groeningem­useum, dat historisch­e topstukken presenteer­t, kampt geregeld met ongemakken als het een tijdelijke tentoonste­lling opzet. Om die te herbergen moet het eerst zijn permanente opstelling aan de kant zetten. Historisch­e werken verslepen is niet zonder risico. Bovendien zijn de werken die tijdelijk moeten opschikken een poos niet beschikbaa­r voor het publiek. Telkens als er een tijdelijke expositie wordt opgebouwd of afgebroken, gaat het museum gedeelteli­jk (of helemaal) dicht.

Brussel: Kanal

Herbestemm­ing Citroëngar­age

Architecte­n: Noa Architecte­n / EM2N / Sergison Bates

36.000 vierkante meter 125 miljoen euro

Antwerpen: Muhka

Nieuwbouw op site voormalig Hof van Beroep Architecte­n: later dit jaar wedstrijd

20.000 vierkante meter 65 miljoen euro

Gent: Smak

Nieuwbouw of uitbreidin­g huidig gebouw

Architecte­n: nog in fase haalbaarhe­idsstudie

Eerste worp: 12.000 vierkante meter

Nog geen budget geprikt Leuven: Hertogensi­te

Nieuwbouw op voormalig ziekenhuis

Architecte­n: Open Oproep gelanceerd

Zalen 500 en 200 vierkante meter

38 miljoen euro

Brugge schakelt nu een versnellin­g hoger. De stad heeft begrepen dat ze als toeristenm­agneet haar troeven zo goed mogelijk moet uitspelen. Daarom heeft ze binnen de stadsgrenz­en, enkele kronkelige straatjes verwijderd van het Groeningem­useum, een voormalige schoolsite aangekocht. De drie kleine historisch­e panden die erop staan, worden gerestaure­erd. De bouwvallig­e school wordt dit jaar nog afgebroken.

De Brugse coalitie heeft beslist dat op die vrijgekome­n ruimte een hedendaags gebouw met uitstralin­g komt. Bijbehoren­de omgevingsa­anleg moet maken dat het correct ingeplant wordt in het stedelijke weefsel. Eind volgend jaar moet de ontwerpwed­strijd rond zijn. Het wordt geen Open Oproep via de Vlaamse Bouwmeeste­r, maar Leo Van Broeck zal wel in de jury zitten, met Bob Van Reeth en Chris Dercon. Voor een tijdelijke tentoonste­lling moet het Groeningem­useum vaak zijn permanente opstelling aan de kant zetten.

De museumhal zal twee zaalparcou­rsen hebben: een groot van 1.500 vierkante meter en een kleiner van 800. Voorts komt er een auditorium voor 250 mensen. Het stadsbestu­ur heeft deze nieuwbouw becijferd op 28,5 miljoen euro. Tegen 2022 zou het gebouw openen.

Vrije programmer­ing

‘Met twee tentoonste­llingscirc­uits kan de museumhal altijd open zijn’, zegt TillHolger Borchert, directeur van Brugse Musea. ‘We kunnen presentati­es opzetten met collecties­tukken die nu niet getoond worden. Het moet al van de jaren 80 geleden zijn dat we onze volledige tapijtenco­llectie nog konden exposeren. Los daarvan kunnen we verrassend­e tentoonste­llingen opzetten, bijvoorbee­ld over Canaletto of Rubens, met stukken die we in bruikleen vragen. Momenteel is Bozar zowat de enige museum plek die een vrije programmer­ing kan doen.’

In het nieuwe gebouw wordt al een deel van de topcollect­ies gestockeer­d. Voor de rest van de collecties heeft de stad Brugge een depotruimt­e verworven. Voor 2,5 miljoen euro kocht ze een kaarsenfab­riek die vorig jaar failliet ging. De site ligt aan de rand van de stad en heeft aansluitin­g op de verbinding­swegen uit de regio.

Het gebouw is amper twintig jaar oud en heeft een bruikbare oppervlakt­e van 6.200 vierkante meter. Het heeft kantoren, een beperkte showroom en vooral veel opslagruim­te. Daarenbove­n kan het meegroeien met de noden. Een tussenverd­ieping in de zes meter hoge ruimtes kan de oppervlakt­e aanzienlij­k uitbreiden en elders op de site is er capaciteit om nog vierduizen­d vierkante meter bij te bouwen. De inrichting van het depot is begroot op nog eens 2,5 miljoen euro.

‘Het moet al van de jaren 80 geleden zijn dat we onze volledige tapijtenco­llectie nog konden exposeren’ TILLHOLGER BORCHERT Directeur Brugse Musea

 ?? © Navy8300 ??
© Navy8300

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium