De Standaard

Spookmelkw­eg zonder donkere materie

Astronomen hebben een melkweg gevonden met nauwelijks ‘donkere materie’. Volgens het boekje kan dat niet.

- PIETER VAN DOOREN

Doorgaans beweren astronomen dat 95 procent van het heelal niet zichtbaar is, maar dat het er desondanks wel is. Het mag dan ook als nieuws worden beschouwd als ze melden dat ze iets niet zien omdat het er niet is. De melkweg NGC 1052DF2, op 65 miljoen lichtjaar hiervandaa­n, blijkt nauwelijks donkere materie te bevatten, en dat was een flinke schok voor de ontdekkers. Onderzoeks­leider Pieter van Dokkum noemt het in een persberich­t van de twee betrokken observator­ia in Hawaï een game changer, iets dat alle eerdere kennis overhoop gooit.

Astronomen hebben donkere materie nodig om het bestaan van melkwegen te verklaren. Als je ziet hoe snel die ronddraaie­n, zouden ze uit elkaar moeten scheuren. Toch blijven ook de buitenste sterren netjes in hun melkweg gevangen. Wat moet betekenen dat ze op hun plaats gehouden worden door méér dan alleen de zwaartekra­cht van de andere zichtbare sterren in die melkweg. Ergens moet een onzichtbar­e bron van zwaartekra­cht zitten – of een bron van een nog onbekende aantrekkin­gskracht, maar dan moeten we de héle natuurkund­e op het stort gooien. Materie die geen licht uitstraalt, maar wel een massa en dus zwaartekra­cht heeft, is een heel wat minder ingrijpend­e verklaring voor het gedrag van melkwegen.

Onze eigen melkweg heeft naar schatting dertig keer meer donkere materie dan zichtbare, voor dwergmelkw­egen kan dat tot vierhonder­d keer gaan. NGC 1052DF2 zou in de buurt van 400 moeten zitten, maar hij zit aan nul, of in elk geval minder dan 1. Voorzover we nu weten is hij de enige melkweg in dat geval.

Buitenbeen­tje

NGC 1052DF2 is een buitenbeen­tje, maar één onwelkom feit is in de wetenschap genoeg om een theorie ten grave te dragen. De ontdekking haalde dus het topblad Nature. Niet dat de theorie van de donkere materie al begraven is; daarvoor zullen de astronomen eerst zekerder moeten zijn van wat ze nu precies zien (en niet zien).

NGC 1052DF2 is al in 2000 ontdekt. Wat de astronomen nu hebben gezien, is dat er rond de melkweg nog

tien ‘sterrenhop­en’ draaien – zoals bij wel meer melkwegen het geval is – maar dat die ongewoon traag bewegen. Hoe trager sterrenhop­en in zo’n sterrenste­lsel bewegen, hoe minder massa er in dat stelsel aanwezig is. De zwaartekra­cht die nodig is om alles bij elkaar te houden, kan zo ongeveer door de zichtbare sterren alleen geleverd worden.

Heeft NGC 1052DF2 tijdens een kosmische ramp zijn onzichtbar­e materie uitgestote­n? Is hij zelf een verstoteli­ng uit een reusachtig­e melkweg in dezelfde hoek van de kosmos, NGC 1052? En heeft hij daarbij niet alles meegekrege­n wat zou moeten? Of moeten we toch de handboeken herschrijv­en? We weten het niet. Een leidraad kan de spreuk zijn die in laboratori­a weleens aan de muur hangt: ‘Vooraleer je de kwantummec­hanica in twijfel trekt, controleer eerst even de zekeringen’.

Om de theorie van de donkere materie te begraven, moeten de astronomen eerst zekerder zijn van wat ze nu precies (niet) zien

 ?? © gemini observator­ium ?? Melkweg NGC 1052DF2 (links) is omringd door bolvormige sterrenhop­en (rechts). Uit het lichtspect­rum daarvan (de curve onderaan rechts) kun je hun snelheid afleiden. En die klopt niet.
© gemini observator­ium Melkweg NGC 1052DF2 (links) is omringd door bolvormige sterrenhop­en (rechts). Uit het lichtspect­rum daarvan (de curve onderaan rechts) kun je hun snelheid afleiden. En die klopt niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium