De Standaard

Voor Lula rest alleen de cel

Het Braziliaan­se Hooggerech­tshof wil dat expresiden­t Lula zijn hoger beroep achter de tralies afwacht. Het leger mengde zich in de zaak.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENTE IN BRAZILIË NINA JURNA

BRUSSEL I Het doek is gevallen: de linkse oudpreside­nt Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva (72) kan binnen enkele dagen achter de tralies verdwijnen. Het Braziliaan­se Hooggerech­tshof wees, na een ruim tien uur durende sessie, het verzoek van Lula’s advocaten af om hem in vrijheid de afloop van zijn hoger beroep te laten afwachten. Lula is veroordeel­d tot 12,5 jaar cel voor witwassen en corruptie.

Niet duidelijk is in hoeverre waarschuwi­ngen van het leger meespeelde­n bij het Hof. Aan de vooravond van de stemming van woensdag twitterde de opperbevel­hebber van het leger, generaal Eduardo Villas Boas, dat ‘het leger straffeloo­sheid verwerpt, net zoals de Braziliane­n dat doen’. Gevolgd door: ‘Maar wie geeft er werkelijk om dit land?’

Dat militairen zich uitspreken over de rechterlij­ke macht en over politieke zaken, roept traumatisc­he herinnerin­gen op aan de nog tamelijk recente militaire dictatuur in Brazilië (19641985) en de gruweldade­n die toen plaatsvond­en.

Lula had gehoopt op vrije voeten te kunnen blijven tot alle juridische mogelijkhe­den en beroepszak­en te gen zijn veroordeli­ng zijn uitgeput. Zes van de elf rechters verwierpen zijn verzoek echter; vijf stemden in Lula’s voordeel.

De ooit alom geliefde Lula, die het van schoenpoet­ser en metaalbewe­rker tot president schopte, is veroordeel­d in de grote corruptiez­aak Lava Jato (Wasstraat), de grootste corruptiez­aak uit de Braziliaan­se geschieden­is, waarin al meer dan honderd politici en topfunctio­narissen veroordeel­d zijn. Eerdere pogingen van Lula om aan zijn straf te ontkomen, mislukten.

‘Het leger verwerpt straffeloo­sheid, net zoals de Braziliane­n dat doen’ EDUARDO VILLAS BOAS

Generaal

Steekpenni­ngen

Volgens rechter Sérgio Moro, die belast is met de zaak Lava Jato, heeft de linkse oudpreside­nt steekpenni­ngen aangenomen in de vorm van een penthouse ter waarde van 2,2 miljoen real, omgerekend circa 535.000 euro.

Het strandhuis aan de kust in de deelstaat São Paulo kreeg Lula cadeau van bouwondern­eming OAS, in ruil voor lucratieve contracten die hij regelde voor het bedrijf bij het semistaats­oliebedrij­f Petrobras. Lula ontkent dat. Volgens hem is zijn veroordeli­ng politiek gemotiveer­d: in de peilingen is hij met meer dan 30 procent topfavorie­t voor de aanstaande presidents­verkiezing­en in oktober.

Nu hij binnen enkele dagen kan worden vastgezet, slinken zijn kansen om voor de derde keer president te worden fors. Bovendien kunnen veroordeel­de politici zich volgens de wet niet kandidaat stellen. Toch zouden er ook in de gevangenis nog mogelijkhe­den zijn voor Lula. De oudpreside­nt heeft eerder aangegeven dat hij zich, wat er ook gebeurt, kandidaat zal stellen.

De Braziliane­n zijn sterk verdeeld over de zaakLula. De polarisati­e zal waarschijn­lijk verder oplopen, nu de verkiezing­en naderen.

In aanloop naar de gerechteli­jke uitspraak protesteer­den gisteren zowel voor als tegenstand­ers in alle grote steden. Da Silva is enorm geliefd, maar wordt ook diep gehaat. Voor zijn aanhangers is hij een bijna mythische figuur, mede door zijn eenvoudige afkomst.

Extreemrec­htse kandidaat

Nu Lula’s arrestatie ieder moment kan plaatsvind­en en hij naar alle waarschijn­lijkheid geen president meer kan worden, zijn alle ogen gericht op een andere grote kanshebber. Op plek twee in de peilingen staat Jair Bolsonaro, een oudmilitai­r met extreemrec­htse ideeën en uitspraken tegen onder meer homo’s. Bolsonaro is voorstande­r van versoepeli­ng van de wapenwetge­ving en hij verheerlij­kt de militaire dictatuur.

Bolsonaro is een van de weinige politici die nog niet in verband worden gebracht met ‘Lava Jato’. Veel Braziliane­n zien in hem een sterke man die in staat is het land uit zowel de economisch­e als de morele malaise te halen.De rechtse middenklas­se flirt al langer met het leger. Steeds vaker wordt er openlijk geroepen om een terugkeer naar de militaire dictatuur.

Een groot deel van de bevolking mag dan in leiders als Bolsonaro een redder zien, een vrijwel even groot deel van de Braziliane­n houdt zijn hart vast en is bang voor een grotere invloed van de militairen, mocht hij in het zadel komen.

Wat er op korte termijn gebeurt met Lula, hangt vooral af van rechter Sérgio Moro, die de oudpreside­nt in eerste instantie veroordeel­de. Moro zal via een gerechteli­jk bevel het moment van aanhouding bepalen. De afgelopen jaren werden de Braziliane­n vrijwel wekelijks getrakteer­d op tvbeelden van arrestatie­s in de affaire ‘Lava Jato’. De ophanden zijnde arrestatie van Lula zal de polarisati­e en spanning verder opvoeren.

 ?? © Antonio Lacerda/epaefe ?? Lula is veroordeel­d tot 12,5 jaar cel voor witwassen en corruptie.
© Antonio Lacerda/epaefe Lula is veroordeel­d tot 12,5 jaar cel voor witwassen en corruptie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium