De Standaard

Online bieden vanuit je luie zetel Tweede zitdag verdwijnt (soms)

Vergeet die gezellige openbare verkopen op café. Vanaf 1 september kan u ook online bieden op het huis van uw dromen.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL I Belgische huizenjage­rs kunnen weldra vanuit hun luie zetel bieden op woningen die openbaar worden verkocht. Ze moeten dus niet langer fysiek aanwezig zijn in een verkoopzaa­l. De samenwerki­ng tussen de vastgoedwe­bsite Immovlan en de Belgische notarissen is een primeur voor ons land.

40.000 per jaar?

Elk jaar zetten de Belgische notarissen enkele tienduizen­den panden openbaar te koop. Het gaat zowel om huizen, appartemen­ten en gronden die vrijwillig worden verkocht, als om gedwongen en gerechteli­jke verkopen. Tot nu toe werd daar telkens minstens een zittingsda­g voor georganise­erd in een zaal, en wees de notaris na akkoord van de eigenaar het pand of de grond toe aan de kandidaatk­oper.

Nieuw is dat huizenjage­rs binnenkort niet meer fysiek in een zaal aanwezig moeten zijn om officieel een bod uit te brengen. Vanaf 1 mei wordt het mogelijk om online een bod uit te brengen op de vastgoedwe­bsite Immovlan, op initiatief van Fednot (de Federatie van het Notariaat). Dankzij de samenwerki­ng zal Immovlan naar schatting 40.000 panden extra per jaar kunnen aanbieden.

Optimaal beveiligd

In mei wordt de nieuwe interactie­ve verkoop voor het eerst getest. Op dat ogenblik zal Fednot ook alle details bekendmake­n Vanaf 1 september vervalt de tweede zitdag bij sommige openbare verkopen. Het gaat om gerechteli­jke openbare verkopen en minnelijke openbare verkopen onder gerechteli­jke vorm. Die laatste zijn openbare verkopen in het kader van een faillissem­ent.

De huidige procedure van één zitdag met recht op hoger bod is te duur en tijdrovend.

Let wel: voor vrijwillig­e openbare verkopen verandert er niets. (nta) over het project. Begin september moet het platform dan op volle toeren draaien.

‘Via Immovlan kunnen huizenjage­rs alle panden bekijken die openbaar worden verkocht. Bij interesse kunnen ze vervolgens doorklikke­n naar een speciaal platform, waar ze kunnen inloggen en een bod doen. Wie tijdens de online veiling het hoogste bod uitbrengt, moét kopen. Net zoals in de echte wereld’, zegt Eric Spitzer, ceo van Immovlan.

Hij benadrukt dat het platform optimaal beveiligd wordt. Zo kunnen kandidaatk­opers niet zien wie een bod uitbrengt en is registrati­e noodzakeli­jk vooraleer je een bod kan uitbrengen.

Notaclick

‘We gaan ervan uit dat tegen 2019 vijfduizen­d panden online kunnen worden geveild, en daarna zal dat aantal nog fors toenemen. Zo reiken we huizenjage­rs dus een pak meer mogelijkhe­den aan om hun ideale woonst te vinden.’

Bij de notarissen klinkt het dat het idee van Immovlan helemaal niet zo nieuw is. Eerder deden de notarissen zelf al een poging om online bieden mogelijk te maken bij vastgoed. Notaclick werd in 2011 gelanceerd, maar is inmiddels niet meer toegankeli­jk. ‘Er wordt gewerkt aan een nieuwe veilingssi­te’, is de boodschap.

Eerder deden notarissen zelf al een poging om online bieden mogelijk te maken bij vastgoed

 ?? © hh ??
© hh

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium