De Standaard

‘Alleen praten met Chinezen helpt niet’

De importsanc­ties van Trump tegen China zijn ‘niet onredelijk’. Maar er moet wél een oplossing komen voor immigratie en cybercrime, zegt de topman van JPMorgan Chase.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

‘Het probleem van de immigratie verscheurt de Amerikaans­e samenlevin­g’

JAMIE DIMON ceo JPMorgan Chase

Het is een evenement waar op Wall Street elk jaar reikhalzen­d naar wordt uitgekeken. Met zijn 46 pagina’s lange brief aan de aandeelhou­ders benadert Jamie Dimon stilaan de status van superbeleg­ger Warren Buffett. Die doet jaarlijks ook iets gelijkaard­igs bij ‘zijn’ verzekeraa­r Berkshire Hathaway.

Dat de best betaalde bankier van Wall Street – 29,5 miljoen dollar per jaar als ceo van JPMorgan Chase – Donald Trump dit jaar feliciteer­de voor zijn belastingh­ervorming en het versoepele­n van de regels voor de banken, zal weinigen verbazen. Maar dat Dimon in zijn brief ook resoluut het agressieve handelsbel­eid van zijn president verdedigt, was voor veel waarnemers een verrassing. Volgens Dimon is het ‘niet onredelijk’ om bij Peking aan te dringen op eerlijke handelsrel­aties. Mede omdat uit het verleden blijkt dat alleen maar praten met de Chinezen niet helpt.

Toch maant de 62jarige topbankier de Amerikaans­e president aan tot voorzichti­gheid. ‘Alles wat nog maar op een handelsoor­log begint te lijken, zal het wereldwijd­e economisch­e systeem overstrome­n met risico en onzekerhei­d.’

Voorlopig gaat Dimon niet uit van zo’n worstcases­cenario. Integendee­l, een economisch­e groei van 4 procent en een inflatie van bijna 2 procent acht de topman voor de VS helemaal niet onrealisti­sch. Wat zou betekenen dat de Fed, de centrale bank, de Amerikaans­e rente wellicht meer en sneller zal moeten optrekken dan verwacht.

De belangrijk­ste problemen zijn cybercrime – ‘de situatie is erg en deze regering weet het’, de federale bureaucrat­ie die alles vertraagt, en immigratie. Die laatste ‘verscheurt de Amerikaans­e samenlevin­g’. Dimon pleit vurig voor soepelere regels voor de nationalis­atie van ‘dreamers’ en buitenland­se studenten.

 ?? © rtr ??
© rtr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium