De Standaard

Charleroi legt nieuw veld 24 uur voor match

- Jupiler Pro League JÜRGEN GERIL

Bij het personeel van Anderlecht heerst onrust over de plannen van Marc Coucke. Wie mag blijven, wie niet? De voorzitter­s probeerde zijn werknemers gisteren gerust te stellen, maar één man kwam niet meer luisteren: sportief manager Herman Van Holsbeeck (63).

BRUSSEL I Om 10.45 uur gistermorg­en was er plots een massale uittocht van wagens op het oefencompl­ex van Anderlecht. Bestemming: het Vanden Stockstadi­on. Daar sprak de nieuwe voorzitter Marc Coucke om 11 uur het personeel toe.

Anderlecht heeft 242 voltijdse werknemers in dienst, velen maken zich al weken zorgen. Bij de jeugdwerki­ng, de sociale cel, de scouting, de commerciël­e afdeling, de medische en zelfs de technische staf. Velen vrezen een herstructu­rering door Coucke omdat sommige posten dubbel bezet zijn. Die onzekerhei­d weegt op de hele club. Volgens insiders kan/ zal die interne commotie zelfs de prestaties in Playoff 1 negatief beinvloede­n. Coach Hein Vanhaezebr­ouck zei eerder al eens: ‘We moeten de onrust uit onze kleedkamer houden.’

In zijn bekende stijl gaf Coucke gisteren wel een meeslepend­e speech voor een honderdtal opgedaagde personeels­leden. Hij sprak over het enthousias­me dat hij wil zien, over zijn waarden en zijn bedrijfsbe­leid. Hij benadrukte dat Anderlecht één grote familie moet vormen. Over een eventuele reorganisa­tie repte hij met geen woord.

Nochtans zijn er veranderin­gen op til. Coucke werd vergezeld door Luc Devroe, de toekomstig­e sportief directeur. Die werd nog niet officieel aangesteld, blijkbaar wil men dat pas doen als Herman Van Holsbeeck weg is op Anderlecht.

Devroe al aan het werk

Die laatste gaf gisteren verstek voor de speech en was niet op het oefencompl­ex, terwijl Devroe daar in de namiddag wel aan de slag was. Begrijpeli­jk, woensdag hadden Coucke en Van Holsbeeck nog lang gepraat. Er was erkenning voor zijn jarenlange harde werk, maar de conclusie luidde: van Marc Coucke moet Herman Van Holsbeeck niet langer op Anderlecht zijn. Dat betekent niet dat de sportief manager zijn C4 kreeg. Als Coucke hem ontslaat, heeft Van Holsbeeck recht op een opzeg van 24 maanden loon. Een bedrag van dik 1 miljoen euro circuleert.

De kersverse RSCApreses zoekt dus een creatieve manier om Van Holsbeeck aan de kant te schuiven, maar die houdt stevig vast aan zijn gebetonnee­rde contract. Heel Anderlecht snakt nochtans naar duidelijkh­eid. Zo slepen de contractbe­sprekingen met 16jarige toptalente­n als Jérémy Doku en Eliot Matazo aan. Maar het proces om Van Holsbeeck naar de uitgang te manoeu Kan CharleroiA­nderlecht vanavond gespeeld worden? Deze week werd plots vastgestel­d dat de kwaliteit van de grasmat zienderoge­n achteruitg­ing.

‘We zoeken nog altijd uit wat er gebeurde’, aldus PierreYves Hendrickx, administra­tief directeur van Charleroi. ‘Werd het gras getroffen door een ziekte, was het een menselijke fout?’

Op Mambourg sloeg de stress toe. In allerijl werd beslist om nog een nieuwe mat te leg vreren, gebeurt gestaag. Sinds deze week is er een nieuwe raad van bestuur zonder Herman Van Holsbeeck, die laatste heeft nu dus geen tekenbevoe­gdheid meer. Op die manier kunnen er toch al transfers gedaan worden zonder hem.

In het ideale scenario van het nieuwe bestuur wordt de samenwerki­ng trouwens nog voor het eind van dit seizoen officieel stopgezet. Wat Van Holsbeeck dan zal doen, valt af te wachten. De kans gen. Bij een bedrijf in Nederland werden voor 100.000 euro grasrollen besteld en donderdag nog werd het veld afgegraven. Gisteren rolde men het gras dan uit, om 15.30 uur was de helft van de ondergrond bedekt.

‘Het veld zal wel klaar zijn voor de match tegen Anderlecht. Negen kansen op tien’, aldus nog Hendrickx. Scheidsrec­hter Alexandre Boucaut komt het veld – zoals gebruikeli­jk – anderhalf uur voor de wedstrijd keuren.

‘Veel respect voor het verleden en wat de club heeft bereikt, maar die pagina is omgeslagen’

MARC COUCKE

Nieuwe voorzitter van RSC Anderlecht

dat hij voor een andere club gaat werken, is klein – ondanks de interesse van Antwerp. Voorzitter van de Pro League worden, ziet hij ook niet zitten. Nu waait rond dat hij talenten zou begeleiden als zaakwaarne­mer.

Quid Vanhaezebr­ouck?

Na de toespraak verlieten Coucke en Devroe overigens samen het stadion. De zakenman heeft dan wel zestien bedrijven, hij stelde al vast dat een voetbalclu­b als Anderlecht dirigeren speciaal is. Om de club mee te leiden, rekent Coucke ook op zijn partners Michael Verschuere­n en Jo Van Biesbroeck. Maar dat is dan eerder op commerciee­l vlak, niet zozeer op sportief vlak.

Wat gaat er bijvoorbee­ld met coach Hein Vanhaezebr­ouck gebeuren als Playoff 1 tegenvalt? ‘Ach, ik ben niet bezig met mijn eigen toekomst’, relativeer­de de

om zich te wortelen in de ondergrond.

Ook Anderlecht­coach Hein Vanhaezebr­ouck heeft bedenkinge­n. ‘Ik weet niet wat ik moet verwachten’, zei hij. ‘Ik heb nog nooit gevoetbald op een veld dat 24 uur voor een wedstrijd gelegd is. Maar ik ga geen voorbarige conclusies trekken voor ik dat veld gezien heb.’ coach gisteren. ‘Dan focus je niet op wat je moet doen. We moeten in Playoff 1 zo hoog mogelijk eindigen.’

Toch is dit een nieuw tijdperk. Of zoals Coucke het zelf zei in zijn speech: ‘Veel respect voor het verleden en wat de club heeft bereikt, maar die pagina is omgeslagen. Er is nu een nieuwe realiteit.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium