De Standaard

BEDRIJF MAG RECHTSTREE­KS TANKEN UIT WINDMOLEN EN ZONNEPARKE­N

Vlaamse bedrijven mogen straks een directe lijn aanleggen tussen hun bedrijf en een windmolen of zonnepark, zonder via het distributi­enet te passeren. ‘Dit wordt een gamechange­r.’

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

Bedrijf A heeft een grote oppervlakt­e beschikbaa­r voor zonnepanel­en of windmolens, maar is niet geïnteress­eerd omdat het die energie niet nodig heeft. Bij de buren, bedrijf B, is het net omgekeerd. Het bedrijf zou rendabel kunnen investeren in hernieuwba­re energie, maar heeft er de plaats niet voor.

De situatie komt vaak voor in Vlaanderen en het resultaat is dat er vaak niets gebeurt. Voor industriël­e gebruikers is investeren in hernieuwba­re energie pas rendabel als ze zelf voldoende elektricit­eit kunnen afnemen, via een rechtstree­kse kabel. En dat is vandaag zo strikt geregeld dat er amper gebruik van gemaakt wordt.

Overbelast

De Vlaamse regering gaat de regels nu versoepele­n. Volgens minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) is de vrees van de distributi­enetbeheer­ders Eandis en Infrax dat te veel hernieuwba­re energie wordt afgekoppel­d van het net, ongegrond geworden. Door de groei van de hernieuwba­re energie dreigt het net zelfs overbelast te worden op zonnige en winderige dagen.

Tommelein hoopt met de soepeler regels bedrijven ervan te kunnen overtuigen toch te investeren in her nieuwbare energie. ‘Stel dat het containerp­ark van de gemeente wel mogelijkhe­den heeft om zonnepanel­en te installere­n, maar amper verbruik heeft. Dan kan een nabijgeleg­en bedrijf, dat veel energie verbruikt, straks via een rechtstree­kse verbinding de elektricit­eit afnemen.’

Energieadv­iseur Alex Polfliet zegt weet te hebben van verschille­nde bedrijven die hierdoor overtuigd kunnen worden. ‘Katoen Natie in de Antwerpse haven heeft nog loodsen zonder zonnepanel­en, de IVBOverbra­ndingsoven in Brugge heeft ook plaats die zo benut kan worden’, zegt hij. ‘Dit wordt een gamechange­r voor projecten van hernieuwba­re energie in bedrijven.’

Bedrijven die de kabel leggen, moeten nog wel steeds bijdragen aan de openbaredi­enstverpli­chtingen die nu worden verrekend in de prijzen voor energiedis­tributie. Elk project krijgt ook een eigen steunnivea­u, om oversubsid­iëring te vermijden.

Voor particulie­ren, die niet op middenspan­ning zitten zoals vele bedrijven maar op laagspanni­ng, is de regeling niet interessan­t aangezien de kosten hoger uitvallen. Ze kunnen terugvalle­n op andere systemen als het zonnedelen, waarbij ze investeren in zonnepanel­en op het dak van een bedrijf, coöperatie, stad of gemeente, en de opbrengst meteen verrekend zien in hun energiefac­tuur.

Eandis en Infrax hebben al te lang gevreesd dat er te veel hernieuwba­re energie zou worden afgekoppel­d van het net

 ?? © Louis Verbraeken ?? Zonnepanel­en voor een boer in Eindhout.
© Louis Verbraeken Zonnepanel­en voor een boer in Eindhout.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium