De Standaard

De grote propaganda­slag

-

Rusland versus GrootBritt­annië

De Russische overheid blijft tevergeefs aan de Britten vragen of ze informatie kan krijgen over de vergiftigi­ng van hun voormalige spion Sergej Skripal. De Russen vinden het vreemd dat de Britse regering hen daarvan beschuldig­t. Waarom zouden ze in godsnaam een gepensione­erde, afgeschrev­en spion willen vermoorden, zei een vooraansta­and Doemalid onlangs.

De Russen houden niet van de geheimzinn­igheid die rond de hele zaak hangt. ‘Waarom mogen we niet weten welke experts eraan meewerken?’, vroeg de Russische ambassadeu­r in Londen gisteren. Rusland vindt het raar dat de Britse regering geen foto’s toont van het slachtoffe­r en zijn dochter. Hoe kan de Russische overheid dan geloven dat ze er erg aan toe zijn?

Gisteren zond de Russische openbare tvzender 1 kanal het opgenomen telefoonge­sprek uit tussen Joelia Skripal en haar nicht Victoria. Joelia belde vanuit het Britse ziekenhuis naar haar nicht in Rusland. Ze vertelde dat zij en haar vader binnenkort naar huis mogen omdat hun gezondheid oké is. Misschien is het hele verhaal wel een fabel, suggereerd­e de Russische minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov. Hij ziet dat de Brexitplan­nen het Verenigd Koninkrijk in een internatio­naal isolement dreigen te brengen en stelt vast dat het spelletje ‘blame it on the Russians’ de Britse premier Theresa May zeer goed uitkomt.

VNVeilighe­idsraad

‘Waar zijn de bewijzen voor de Russische betrokkenh­eid?’, vraagt het Kremlin. Zelfs het beroemde laboratori­um in Porton Down, dat het onderzoek naar het gif verricht, gaf toe dat het geen sporen naar Rusland kan vinden.

Waarom wil GrootBritt­annië Rusland niet informeren? Moeten er zaken verborgen blijven? Zijn de Britten de bewijzen, die naar een andere schuldige wijzen, aan het vernietige­n?

Rusland wil een open en transparan­t onderzoek waaraan het kan deelnemen. Het heeft die vraag eerst aan de Organisati­e voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) gesteld, maar bij de stemming bleek dat de meeste lidstaten dat niet wilden. De Russische ambassadeu­r in Londen zei gisteren dat zijn land de resultaten van het onderzoek dat de OPCW zelf uitvoert, zal aanvaarden, op voorwaarde dat Rusland weet welke specialist­en het hebben uitgevoerd en dat de resultaten worden erkend door specialist­en die niet tot Europa of de Navo behoren.

In de VNVeilighe­idsraad willen de Russen een openbare zitting over de beschuldig­ingen die het Verenigd Koninkrijk tegen hen uit.

 ??  ??
 ?? © belga ?? Salisbury 19 maart: Britse gifexperte­n brengen een verdachte auto naar een labo voor onderzoek.
© belga Salisbury 19 maart: Britse gifexperte­n brengen een verdachte auto naar een labo voor onderzoek.
 ?? © blg ?? Russische diplomaten, uitgewezen door Londen.
© blg Russische diplomaten, uitgewezen door Londen.
 ?? © belga ?? Een tweede verdachte wagen wordt getakeld in Salisbury.
© belga Een tweede verdachte wagen wordt getakeld in Salisbury.
 ?? © epe ?? Russische diplomaten, verbannen uit de VS, geland in Moskou.
© epe Russische diplomaten, verbannen uit de VS, geland in Moskou.
 ?? © epe ?? Uitgewezen Amerikanen verlaten hun ambassade in Moskou.
© epe Uitgewezen Amerikanen verlaten hun ambassade in Moskou.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium