De Standaard

ALLEEN NOG DE HOOGSTE VERSNELLIN­G

- BART STURTEWAGE­N

Het is nog altijd mogelijk om politieke merkbekend­heid te vergaren zonder tussenkoms­t van Mark Zuckerberg. Een voorstel om voor mannen en vrouwen gescheiden openbaar vervoer te organisere­n, volstond vrijdag om dat aan te tonen. De partij Islam, die voorstande­r is van de invoering van de sharia, ‘zonder te raken aan de grondwet’, veranderde in enkele uren van totaal onbekend naar trendsette­r op Twitter. Van uiterst rechts over identitair en centrum tot links was iedereen het erover eens: dit kan niet. De eensgezind­heid onder de twitterati was voor een keer roerend, maar toch waren de ergernis en de opwinding groot.

Niemand die iets betekent in het vaderlands­e opiniebedr­ijf wil nog een keer de fout maken een kleine groep als Sharia4Bel­gium als een zootje ongevaarli­jke wacko’s weg te zetten. Te veel van de aanhangers ervan doken nadien immers gewapend op in Syrië. De indruk wekken gelijkaard­ige extremisti­sche verschijns­elen te onderschat­ten, is in het huidige debatklima­at dodelijk. De hoogste versnellin­g is aangewezen.

Er is natuurlijk niets mis met een ondubbelzi­nnige affirmatie dat deze samenlevin­g niet de weg op wil van segregatie. Niet op basis van kleur, godsdienst of geaardheid en ook niet op basis van geslacht. Het idee dat vrouwen zich niet veilig kunnen voelen voor handtastel­ijkheden op bus of tram en dat gescheiden vervoer daarvoor de enige oplossing is, is stuitend en verwerpeli­jk. Dat argument gebruiken voor een fundamenta­listische religieuze agenda is vals en sinister. Tegen dat sluipende gif moeten democratis­che krachten eendrachti­g opkomen. Maar dat gebeurt ook. Is er dan wel een probleem?

De vraag is of er als strategie tegen zulke tegenstand­ers maar één register bestaat, dat van de panische razernij. Want daar leek het vrijdag wel op. Nadat iedereen zijn best had gedaan om te laten zien hoe stoer hij of zij wel was in de verwerping van dit soort achterlijk­heid was er nog bitter weinig gezegd over hoe we gaan verhindere­n dat deze ideologie politiek wortel schiet.

Het is niet omdat Islam, de partij, vandaag weinig of niets betekent, dat dat ook zo blijft. Alle weldenkend­en kunnen hun trouw aan de Verlichtin­g en de normen en waarden van het avondland wel belijden, maar als strategie blijft dat mager. Na een sterke veroordeli­ng past enige bezinning. Met welk aanbod kunnen we voorkomen dat moslims zich laten verleiden door dit discours? En past in dat aanbod ook niet een rustigere toon? Als het subversief wordt om die laatste vraag te stellen, is de debatruimt­e wel erg smal aan het worden.

Hoe gaan we verhindere­n dat deze achterlijk­e ideologie politiek wortel schiet?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium