De Standaard

ZENUWZIEK

-

‘Ze komt precies niet. Ze weet weer van de zenuws’, fluistert de ene vrouw de andere toe. Het is jaren geleden dat ik dat nog gehoord heb. ‘Zeg dat het geen waar is’, fluistert de andere vrouw, met een mengeling van medelijden en verrukking.

‘Ze is daar altijd teer aan geweest’, zegt de eerste vrouw, met een uitdrukkin­g die ik ook al lang niet meer gehoord heb. ‘Ze heeft zij nochtans geen redens’, zegt de andere vrouw, de overtuigin­g van die generatie bevestigen­d dat depressie inbeelding is. ‘’t Is waar, ze heeft zij geen redens, maar ja, ze maakt er’, zweert de eerste vrouw samen. ‘En zeggen dat ze hier goede dagen had kunnen hebben’, steekt de andere vrouw haar glas witte wijn omhoog.

Ze klinken en drinken. De eerste vrouw zegt: ‘De wijn is van een goed jaar’. ‘Gelijk ons’, zegt de andere vrouw. ‘Zij is een jaar jonger, zeker? Ja, de wijn mag er zijn!’ De eerste vrouw bevestigt, hun afwezige vriendin is een jaar jonger. ‘Goh ja,’ zegt ze, ‘mensen zijn gelijk wijn. Ge hebt goede jaren en ge hebt mindere jaren.’ Ze lachen en klinken opnieuw. ‘Het zal veel geregend hebben in haar jaar’, geeft de andere vrouw de genadeslag.

Ik denk dat ik net een nieuwe oorzaak van depressie heb ontdekt. Valse vriendinne­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium