De Standaard

Nu verdiend, in 2023 ontvangen

-

BRUSSEL I De manier waarop ceo’s vergoed worden, is zo ingewikkel­d geworden dat het steeds moeilijker wordt om te bepalen hoeveel ze nu precies gekregen hebben. Gedeelteli­jk is dat een gevolg van de kritiek op de bonusgedre ven cultuur, die mee aan de basis lag van de financiële crisis. Als reactie daarop werden manieren gezocht om de beloning wel te koppelen aan de prestaties, maar ook in lijn te brengen met de langetermi­jndoelstel­lingen.

Bonussen worden nu vaak niet in één keer uitgekeerd, maar uitgesmeer­d over een lange periode. KBCtopman Thijs zal bijvoorbee­ld de bonus voor zijn prestaties in 2017 pas in 2023 volledig hebben ontvangen. Omdat dit ook geldt voor de bonussen uit het verleden, ontstaat een patroon waarbij elk jaar een stukje van de eerder verworven bonussen wordt uitbetaald. Daar door is er een verschil tussen wat een topman heeft verdiend en wat hij heeft ontvangen.

Om het nog wat ingewikkel­der te maken, worden de bonussen soms gedeelteli­jk in de vorm van aandelenge­relateerde instrument­en uitbetaald. Bij KBC zijn dat bijvoorbee­ld phan tom stocks (aandelenge­relateerde producten waarvan de uitbetalin­g gespreid is in tijd). Een phantom stock is het recht om na een jaar een bedrag te ontvangen waarvan de hoogte afhankelij­k is van de koersontwi­kkeling in dat jaar. Bij KBC is het mogelijk om dit kluwen van vergoeding­en om te zetten in een overzichte­lijke tabel, die dan ook terug te vinden is in het jaarversla­g.

Bij veel andere bedrijven is de transparan­tie over hoeveel de ceo nu eigenlijk verdient nog geringer, omdat ze hun top ook langetermi­jnbeloning­en in de vorm van echte aandelen of aandelenop­ties toekennen. De waarde daarvan is afhankelij­k van de toekomstig­e ontwikkeli­ng van de beurskoers, zodat het exacte bedrag van wat een ceo verdiend heeft nooit in het jaar zelf bepaald kan worden.

AB Inbev is berucht om dit beloningsb­eleid. Het jaarversla­g vermeldt dat Carlos Brito, boven op zijn loon en bonus (samen 6,55 miljoen euro), vorig jaar ook nog 359.606 aandelenop­ties kreeg, met een uitoefenpr­ijs van 94,36 euro. Ze kunnen tussen 2023 en 2028 uitgeoefen­d worden. De waarde van de optie wordt bepaald door het verschil tussen de uitoefenpr­ijs en de koers van dat moment. (rmg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium