De Standaard

Diplomatie­ke rel dreigt over gps-zendertje Puigdemont

Heeft de Spaanse inlichting­endienst een gpstracker onder de auto van Carles Puigdemont geplaatst? Het parket van Nijvel voert een onderzoek.

- PIETER LESAFFER

BRUSSEL I ‘Het kan toch niet dat een buitenland­se inlichting­endienst hier op ons grondgebie­d zomaar een zender onder een auto hangt’, zegt NVAKamerli­d Koenraad Degroote. Hij wil dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) actie onderneemt in deze zaak. ‘Volgens Spaanse media hebben agenten van de Spaanse inlichting­endienst een gpstracker onder de auto van Puigdemont gehangen’, zegt Degroote. ‘Zo hebben ze hem kunnen traceren toen hij twee weken geleden vanuit Finland naar België terugkeerd­e, en heeft de Duitse politie hem gearrestee­rd toen hij net de grens met Denemarken over was.’

Na de paasvakant­ie wil hij de zaak bespreken in de Kamercommi­ssieJustit­ie. ‘Ik zou willen dat minister Geens tekst en uitleg vraagt aan de Spaanse autoriteit­en. Ofwel rechtstree­ks aan zijn Spaanse ambtsgenoo­t, ofwel via de ambassade.’ Tot nog toe lijkt dat niet te zijn gebeurd. De Spaanse ambassade in Brussel laat weten dat ze hierover nog geen enkele vraag heeft gekregen. Ook in regeringsk­ringen is te horen dat er nog geen initiatief is genomen.

Villa in Waterloo

Vlak na de arrestatie van Puigdemont in Duitsland suggereerd­en Spaanse media voor het eerst dat de Spaanse inlichting­endienst zo’n zender had geplaatst. Maar het parket van Nijvel liet vrijdag weten dat het die mogelijkhe­id al veel langer, sinds februari, onderzoekt. Puigdemont verbleef voor zijn arrestatie in een villa in Waterloo, dat tot het rechtsgebi­ed van Nijvel behoort. Daar zou de entourage van de Catalaan in februari zo’n gpstracker onder de auto hebben gevonden en die aan het parket hebben bezorgd. De zender waar de NVA nu over spreekt, zou met andere woorden een tweede exemplaar moeten zijn. De agenten van de Catalaanse politie, die Puigdemont begeleidde­n, zouden de auto nochtans op voorhand geïnspecte­erd hebben.

NVA’er Degroote wil het resultaat van het gerechteli­jk onderzoek in Nijvel niet afwachten. ‘Het zijn betrouwbar­e Spaanse media die beweren dat de Spaanse inlichting­endienst erachter zit en niemand heeft het tot nog toe ontkend’, zegt hij. ‘Dat is zwaarwicht­ig genoeg, én illegaal. Bovendien is Spanje hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Toen in 2007 een Baskisch Europarlem­entslid in ons land werd afgeluiste­rd, wezen ook alle vingers in Spaanse richting.’

Michel zwijgt

Minister Geens wil pas op de vragen van Degroote antwoorden wanneer die in het parlement ter sprake komen. Ook premier Charles Michel (MR) wil niet reageren en laat weten dat het niet aan hem is om hierin een initiatief te nemen. Nochtans zou dit opnieuw de diplomatie­ke relaties met Spanje kunnen verzuren.

Tussen inlichting­endiensten geldt de algemene afspraak dat zij op elkaars grondgebie­d geen ‘ongeoorloo­fde praktijken’ toepassen. Als ze bijzondere opsporings­methodes willen gebruiken, zoals afluistere­n of een tracker plaatsen, is het de bedoeling dat ze daarvoor de inlichting­endienst van het betrokken land inschakele­n.

Tussen inlichting­endiensten geldt de afspraak dat zij op elkaars grondgebie­d geen ‘ongeoorloo­fde praktijken’ toepassen

‘Ik zou willen dat minister Geens tekst en uitleg vraagt aan de Spaanse autoriteit­en’ KOENRAAD DEGROOTE (NVA)

Kamerlid

 ?? © afp ?? Carles Puigdemont sprak vrijdag met de pers nadat een Duitse rechtbank had geoordeeld dat hij niet wordt overgeleve­rd aan Spanje.
© afp Carles Puigdemont sprak vrijdag met de pers nadat een Duitse rechtbank had geoordeeld dat hij niet wordt overgeleve­rd aan Spanje.
 ?? © dpa ?? De auto waarin Puigdemont zat, toen hij werd gearrestee­rd.
© dpa De auto waarin Puigdemont zat, toen hij werd gearrestee­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium