De Standaard

OORLOGSKAS­SEIEN

- 14. BeuvrylaFo­rêt Orchies 13. Orchies FOTO’S EN TEKST SERVAAS VAN BELLE

De aarde trilde nog na, toen in het voorjaar van 1919 de twintigste editie van ParijsRoub­aix op gang werd geschoten. Pas vijf maanden ervoor was de vrede getekend. NoordFrank­rijk lag in puin. Het was tussen dat puin dat wielrenner­s voor het eerst naar Roubaix trokken in plaats van naar de loopgraven.

ParijsRoub­aix staat dit jaar in het teken van de wapenstils­tand die 100 jaar geleden in Compiègne werd onderteken­d. De startplaat­s van l’Enfer du Nord. Een eeuw later meandert een nieuwe frontlinie doorheen het NoordFrans­e landschap, van Compiègne naar Roubaix. Inslaande obussen en mitrailleu­rsnesten hoeven de renners niet meer te vrezen, leeglopers en een spervuur aan demarrages zijn nu de vijand.

Elke kasseistro­ok ontaardt in een slagveld. Goed voor 54,5 angstaanja­gende kilometers. Als door shellshock bezeten daveren renners over de 29 secteurs pavés. Het lijken wel littekens. Dichtgegoo­ide loopgraven bedekt met kasseien. Veel kasseien. Naar schatting zo’n vijf miljoen. Evenveel als het aantal geallieerd­e militairen dat sneuvelde. Elke kassei die zondag tijdens de 116de editie van de Helleklass­ieker, haast onzichtbaa­r, door het beeld schuift, is een gevallen soldaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium