De Standaard

SEMANTIEK

- Ruben Mooijman

De rol die semantiek speelt in de economie, is daar eigenlijk al eens onderzoek naar gedaan? Neem de woorden ‘handelstek­ort’ en ‘handelsove­r schot’. Dat zijn niet gewoon neutrale woorden om een getalsmati­g gegeven aan te duiden. Nee, het zijn woorden met een gevoelsbet­ekenis.

Een tekort klinkt als iets dat verkeerd zit en rechtgetro­kken moet worden. Het is nooit fijn om ergens onvoldoend­e van te hebben. Een overschot is dan weer iets om je in te koesteren en over te verheugen. Ergens te veel van hebben, dat geeft wel een prettig gevoel. Dat is de reden waarom Donald Trump zijn handelstek­orten weg wil werken. Want ze zitten hem niet lekker. En ze zijn, in zijn woorden, ‘niet eerlijk’.

De terminolog­ie is verkeerd, merkte de econome Megan Greene deze week op in de Financial Times. Deze woorden zijn in feite niets meer dan een boekhoudku­ndig begrip. Als er overschott­en zijn, moeten er ook tekorten zijn. Het is wiskundig onmogelijk dat alle landen ter wereld meer exporteren dan importeren. Andersom evenzeer. Op wereldscha­al is er per definitie een evenwicht. Wie exporteert, moet dat doen naar landen die importeren. Dat is een simpele rekensom, waarin het ene niet per se slechter is dan het andere. Greene concludeer­t: ‘De taal van de moraliteit verleidt Amerika tot onnodige en dure handelsoor­logen.’

Dat een handelstek­ort helemaal niet zo erg is, bewijzen de VS elke dag. Het tekort is al jarenlang aan het oplopen, maar de Amerikaans­e economie heeft daar niet noemenswaa­rdig onder geleden. Integendee­l, het land staat er econo misch uitstekend voor. Met enige goede wil zou je zelfs kunnen zeggen dat het handelstek­ort het gevolg is van de blakende conditie van de Amerikaans­e economie. Bedrijven maken winst en breiden uit, consumente­n worden welvarende­r en kopen meer. De groei leidt dus tot een grotere behoefte aan grondstoff­en en consumptie­goederen. Het buitenland is maar al te bereid om de Amerikanen van dienst te zijn.

De lopende rekening, waar de handelsbal­ans deel van uitmaakt, is zoals ge zegd een boekhoudku­ndig gegeven. Het is het verschil tussen wat gespaard wordt en wat uitgegeven wordt. Als er meer wordt uitgegeven dan gespaard, zoals in de VS, is er een tekort. Als er meer gespaard wordt dan uitgegeven, zoals in China en Duitsland, is er een overschot. ‘Dat is geen theorie waar je het al dan niet mee eens kan zijn, het is een definitie’, schrijft Greene.

Het handelstek­ort heeft trouwens ook een niet te versmaden keerzijde. Het geld dat de Amerikanen aan de Chinezen betalen om hun consumptie­noden te bevredigen, wordt deels weer gebruikt om de

Op wereldscha­al is er per definitie een evenwicht. Wie exporteert, moet dat doen naar landen die importeren

overheidst­ekorten te financiere­n. China bezit een kleine 1.200 miljard dollar aan Amerikaans­e overheidso­bligaties. Is dat ook ‘niet eerlijk?’ Zonder de Chinezen zouden de VS het moeilijker hebben om hun staatsschu­ld gefinancie­rd te krijgen.

Het handelstek­ort zou afnemen als de Amerikanen minder zouden consumeren en meer zouden sparen. Maar is dat een gewenste ontwikkeli­ng? Het gebeurde tijdens de Grote Depressie. Door het ineenzakke­n van de economie nam het handelstek­ort dramatisch af. Een typisch voorbeeld van een middel dat erger is dan de kwaal.

 ??  ?? Vroeger bestonden er Europese minimumpri­jzen, maar er bestaat weinig kans dat
Vroeger bestonden er Europese minimumpri­jzen, maar er bestaat weinig kans dat
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium