De Standaard

Totaal ontspoord

-

Het interne bedrijfskl­imaat bij het Fanc is al jaren verziekt. Nog geen twee weken geleden trokken de vakbonden met een dossier met alle pijnpunten naar het kabinet van de bevoegde minister van Binnenland­se Zaken, Jan Jambon (NVA). Het gaat van schrikbewi­nd, cultuur van voldongen feiten, willekeur en onregelmat­igheden bij evaluaties en het ontslaan van personeel, totaal gebrek aan vertrouwen in de directie tot gebrek aan strategisc­he visie en een ivorentore­nmentalite­it aan de top.

De manke interne werking is een oud zeer. De nu afscheidne­mende topman Jan Bens kreeg bij zijn aanstellin­g in 2013 van de toenmalige minister van Binnenland­se Zaken, Joelle Milquet (CDH), al uitdrukkel­ijk de opdracht er iets aan te doen. Door de introducti­e van een modern management en komaf te maken met de slechte werking van het directieco­mité. Het ziet er niet naar uit dat Bens daarin geslaagd is. Volgens de vakbonden is de toestand sinds zijn aantreden nog verslechte­rd.

De arbeidsins­pecteurs van de federale overheidsd­ienst Werk hadden de afgelopen jaren de handen meer dan vol met de behandelin­g van klachten van personeels­leden over inbreuken op de regelgevin­g over welzijn op het werk en de toename van de psychosoci­ale druk op het werk.

Vakbonden klaagden het ‘onwettig’ aan de kant schuiven van de interne preventiea­dviseur aan. Begin februari van dit jaar kwam nog een kritisch rapport van Idewe over de interne problemen in het openbaar.

De bonden hebben het ook over de strategie van het lege bureau. Als een van de beproefde tactieken binnen het Fanc voor werknemers die het wagen het problemati­sche werkklimaa­t aan te kaarten. Het personeel liet ook van zich horen. In december protesteer­den werknemers van het Fanc zelfs op de stoep voor de hoofdzetel.

Dooreenges­chud

Ook aan de top van het Fanc was het geen peis en vree. De slechte werking van het directieco­mité is een publiek geheim. Meerdere consultant­s werden aan het werk gezet om het management door te lichten. Een management dat de voorbije jaren om de haverklap dooreenges­chud werd. Een directeur – Yvan Pouleur – werd in 20016 de laan uitgestuur­d door de raad van bestuur wegens zijn oncollegia­al gedrag. Maar tegelijk viel te horen dat de man eruit werd gewerkt omdat hij het aandurfde de vinger op de wonde te leggen. Pouleur maakte zich bovendien weinig vrienden door de aanstellin­g van Jan Bens als directeurg­eneraal juridisch aan te vechten.

Eveneens in 2016 werd via een minnelijke schikking een tweede directieli­d bedankt. De voorbije jaren waren er tevens verscheide­ne personeels­wissels in de communicat­ieafdeling en vertrok ook de financieel directeur. Half februari besloot de raad van bestuur tijdens een buitengewo­ne zitting om de personeels­directeur aan de deur te zetten. Die was volgens de bonden al jaren zeer omstreden.

De slechte werking van het directieco­mité is een publiek geheim

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium