De Standaard

Duitsers maken het verschil

-

Twee kernenergi­edossiers uit de voorbije jaren hebben het imago van het Fanc als onafhankel­ijke en geloofwaar­dige toezichtho­uder op de nucleaire veiligheid geen goed gedaan. Het gaat om de verlenging­en van de oudste twee kernreacto­ren, Doel 1 en 2, en het onderzoek naar de veiligheid van de scheurtjes­reactoren Doel 3 en Tihange 2.

Zo wreef de voormalige voorzitter van de Hoge Gezondheid­sraad en voormalig lid van de Wetenschap­pelijke Raad van het Fanc, Gilbert Eggermont, de top van de nucleaire toezichtho­uder aan handenspan­diensten te hebben verleend aan de minister van Energie, Marie Christine Marghem (MR), om de levensduur­verlenging erdoor te krijgen. Er lopen overigens nog altijd verscheide­ne rechtszake­n tegen de levensduur­verlenging.

Ook in eigen rangen was daarover grote onenigheid. De kritiek luidde dat de behandelin­g van het verlenging­sdossier binnen het Fanc een hoog achterkame­rtjesgehal­te had. Waarbij directiele­den uitdrukkel­ijk te horen kregen dat ze zich niet moesten moeien. Een van de toenmalige directeurs, die daarna de laan werd uitgestuur­d, hing tijdens de raad van bestuur van 8 juli 2016 een hallucinan­t beeld op van de aanpak van het verlenging­sdossier door de top van het Fanc. In een uitgelekte communicat­ieaudit uit 2016 werd gemeld dat binnen het Fanc het gevoel leefde van een geleidelij­ke afbrokkeli­ng van de onafhankel­ijkheid tegenover de politieke en economisch­e wereld.

Ook de episode van de scheurtjes­reactoren Doel 3 en Tihange 2 tastte het imago van onafhankel­ijk toezichtho­uder aan. Het Fanc speelde als toezichtho­uder op de nucleaire veiligheid een grote rol in het onderzoek naar het hoe en waarom van de scheurtjes­reactoren. Maar het werd geconfront­eerd met de aanhoudend­e kritiek, argwaan en bezorgdhei­d in Duitsland over de aanpak van dit dossier in ons land. Zowel bij politici en het grote publiek als bij nucleaire experts. Het is overigens nog altijd uitkijken naar de finale uitkomst van een doorlichti­ng van de aanpak van het Fanc door het Gesellscha­ft für Anlagen und Reaktorsic­herheit, het Duitse agentschap voor de nucleaire veiligheid. Het is alvast iets om naar uit te kijken voor de nieuwe topman van het Fanc, Frank Hardeman.

Ten slotte is het voor de geloofwaar­digheid van het Fanc geen goede zaak geweest dat de eindverant­woordelijk­heid met Willy De Roovere en daarna Jan Bens jarenlang in handen was van voormalige managers van Electrabel. Dat geven heel wat ingewijden toe. Critici stellen zich ook vragen over de onafhankel­ijkheid van de Wetenschap­pelijke Raad van het Fanc tegenover Electrabel.

In de wandelgang­en is te horen dat de keuze voor Frank Hardeman als nieuwe topman van het Fanc veel minder vanzelfspr­ekend was geweest indien zijn cv melding had gemaakt van een link met Electrabel.

Er lopen nog altijd verscheide­ne rechtszake­n tegen de levensduur­verlenging van de oudste centrales

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium