De Standaard

Allemaal naar de stripperpa­al

Iemand zin in een Assepoeste­rverhaal? Cardi B heeft er één om u tegen te zeggen: ze ging van de stripclub naar de top van de hiphopscen­e.

- NICK DE LEU

‘Lil’ bitch/ you can’t fuck with me/ if you wanted to’, rapt Cardi B in haar doorbraakh­it ‘Bodak yellow’. Het schetst de 25jarige Belcalis Almanzar meteen ten voeten uit: de nieuwste hiphopster is ongeremd, oeverloos zelfzeker, en trots op haar verwezenli­jkingen.

Wie een blik op haar parcours werpt, snapt die trots. Na een moeilijke jeugd in The Bronx belandde het kind van een Dominicaan­se vader en een moeder uit Trinidad en Tobago in een New Yorkse stripclub. Het was de kortste weg naar snel geld – dat had ze nodig om de vriend te kunnen verlaten die haar geregeld aframmelde. Maar ze begon het strippen leuk te vinden, en tussen de shifts door vertelde ze kleurrijke anekdotes op Instagram. De casting directors van VH1reality­reeks Love & hiphop: New York, dat draait om figuren uit de marge van de rapscene, pikten haar op. Cardi’s vranke persoonlij­kheid en eigenaardi­ge humor werden een hit.

En dus was het tijd om te cashen, dacht Cardi. Ze droomde al sinds de middelbare school van een rapcarrièr­e, maar haar eerste mixtapes stootten vooral op rollende ogen. Tot Cardi voor ‘Bodak yellow’ haar eigen rap freestyled­e over een harder aangevezen beat van collega Kodak Black. Nicki Minaj, Missy Elliot en Lil’ Kim zongen er de lof van. Open autoruiten overal te lande deden de rest: Cardi B verjaagde Taylor Swift uit de Amerikaans­e charts om de eerste vrouwelijk­e hiphopnumm­er 1 te scoren sinds Laurynn Hill’s ‘Doo wop’ (1998). Volgende week weten we of haar dat ook lukt met haar debuutalbu­m: Invasion of privacy is sinds vrijdag uit.

Raf Simons

Rappers behandelen vrouwen nog vaak als trofeeën waarmee ze kunnen bewijzen nóg mannelijke­r te zijn dan hun collega’s – vraag dat dichter bij huis maar aan Lil’ Kleine of Damso. Maar met ‘Bodak yellow’ predikt Cardi B haar eigen seksuele revolutie. Niet alleen omdat ze andere vrouwen de loef afsteekt door hun mannen als willoze lammetjes te lokken. Maar ook omdat ze haar seksualite­it schaamtelo­os gebruikt om te krijgen wat ze wil. ‘I give him some ass/ I’m getting some Raf’, legt ze die strippersm­entaliteit uit in ‘Bickenhead’, met een van de oersimpele, maar onweerlegb­are mantra’s die haar kenmerken.

Nu is Raf Simons niet het enige luxemerk waarmee ze pronkt. Balenciaga en Louboutin passeren de revue, en in ‘Money bag’ bespreekt Cardi

 ?? © rr ?? De cover van Cardi’s plaat.
© rr De cover van Cardi’s plaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium