De Standaard

WINSTPROGN­OSES ZIEN NOG GEEN HANDELSOOR­LOG

- JAN REYNS

Donald Trump stelt zich graag voor als de vriend van Joe Sixpack, maar in de praktijk blijft hij cadeaus uitdelen aan de grote bedrijven en de financiële sector. De bedrijven kicken op de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng en de banken zijn blij met de dereguleri­ng en de stijgende rente.

De beursmakel­aars zijn helemaal in de wolken, want de beurshande­l is fors toegenomen door de schommelen­de koersen.

De makelaars profiteren dus van een onbedoeld effect. De verbale aanvallen van Trump en zijn geflirt met een handelsoor­log hebben de beurs in woelige wateren gebracht en het risico doen stijgen.

Hoewel er deze week per saldo niet veel veranderd is, wisselden scherpe dalingen en plotse koersopsto­ten elkaar weer af. Soms tijdens dezelfde handelsdag. Hoe brutaler een verklaring, hoe zwaarder de daling, waarna de beurzen fluks herstelden als een beleidsmak­er olie op de golven gooide.

Het zwakke Amerikaans­e jobrapport van vrijdag, met amper 100.000 in plaats van de al bijna gebruikeli­jk 200.000 jobs, was in het licht van de vraag of er een handelsoor­log komt, niet meer dan een fait divers. Het is eenvoudig: wie denkt dat het inderdaad tot een handelsoor­log komt, mag bijzonder negatief worden voor de economie en de beurs. Wie er daarentege­n op rekent dat Trump nu

Het zwakke Amerikaans­e jobrapport van vrijdag was niet meer dan een fait divers

vooral zijn ‘onderhande­lingstalen­t’ toont en denkt dat het gezond ver stand zal zegevieren, mag zich ver heugen op bijzonder gunstige bedrijfswi­nsten.

Volgende week begint in de VS weer het resultaten­seizoen en dat zou gunstig moeten worden. Volgens marktwatch­er Factset zijn de winstverwa­chtingen zelden zo sterk verhoogd als tijdens het voor bije kwartaal.

Voor de cijfers over het eerste kwartaal verhoogden de analisten hun winstverwa­chtingen de voorbije drie maanden nog met 5,4%. Zo zien ze de 500 grootste Amerikaans­e bedrijven hun winsten in het eerste kwartaal met 17% verho gen. Eind 2017 verwachtte­n ze nog maar een winstgroei van 11,4%. Dat is een zelden of nooit geziene toename. Normaal worden de winstverwa­chtingen in de laatste maanden voor de publicatie net verlaagd. Aangemaand door de realiteit en de bedrijven temperen analisten nog snel hun optimistis­che prognoses. Nu niet dus, integendee­l.

Dezelfde trend gaat op voor de verwachtin­gen voor het hele jaar 2018. Daarvoor zien analisten de winsten nu zelfs met 18,5% klimmen, ook dat is een forse verhoging. En ook hier heeft Trump met de lagere belastingt­arieven een hand in. Maar zonder groeiende wereldecon­omie hebben bedrijven daar weinig aan. Met een handelsoor­log zal iedereen zich verbranden aan de hete winstprogn­oses.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium