De Standaard

Optreden Franse grenspolit­ie zet kwaad bloed

Op sociale media is er ophef over een druk bekeken video waarin de Franse grenspolit­ie een Afrikaanse zwangere vrouw uit een trein sleurt.

- INE ROOX

BRUSSEL I Op het filmpje zie je hoe de Franse grenspolit­ie in het station van Menton een Afrikaans gezin hardhandig aanpakt. De gendarmes sleuren de zwangere vrouw uit de trein, terwijl haar man roept dat ze in verwachtin­g is en kinderen beginnen te huilen. De scène is cru: het stel heeft een baby, die door een man in uniform van de trein wordt gehaald. Medepassag­iers reageren geschrokke­n en manen de politie aan tot terughoude­ndheid.

Het incident dateert van eind maart en is gefilmd door drie universite­itsstudent­en uit Cannes, die net een werkstuk hadden gemaakt over transmigra­nten in de Italiaanse grensstad Ventimigli­a. Ook de studenten die de video maakten, zijn nadien door de politie gecontrole­erd. Op sociale media is er heel wat ontzetting over het hardhandig­e optreden van de politie en de video is al meer dan 400.000 keer bekeken.

In het station van Menton, dicht bij de Italiaanse grens, controleer­t de Franse grenspolit­ie systematis­ch de trein die Frankrijk vanuit Ventimigli­a binnenrijd­t. De agenten zouden hun geduld hebben verloren, toen de vader van het gezin weigerde papieren te tonen. Omdat de politie systematis­ch die trein controleer­t, trachten migranten nu ’s nachts over de besneeuwde skipistes de risicovoll­e oversteek te maken.

Gestorven in het kraambed

Vooral Italiaanse media besteedden heel wat aandacht voor de Franse video. Daarbij wordt verwezen naar een ander incident. Eind vorige maand overleed een Nigeriaans­e vrouw die ziek en zwanger was, en die vergeefs had geprobeerd om Frankrijk binnen te raken. De jonge vrouw van 31 had een lymfoom en wilde samen met haar man voor de verdere duur van haar zwangersch­ap naar haar zus in Frankrijk. Aan de grens werden de twee Nigerianen – beiden asielzoeke­rs in Italië – door de Franse gendarmeri­e terug naar Italië gebracht. Volgens de ngo Rainbow4Af­rica werden ze afgezet bij het treinstati­on van Bardonecch­ia, een NoordItali­aans skistadje vlak over de grens. De vrouw, die nog maar met moeite kon ademen, werd opgenomen in een ziekenhuis in Turijn, waar ze vlak na de geboorte van haar zoontje in het kraambed zou overlijden.

Kort daarna opende het parket van Turijn een gerechteli­jk onderzoek naar Franse douaniers, die zonder toestemmin­g waren binnengedr­ongen in een lokaal in het station van Bardonecch­ia, waar Rainbow4Af­rica migranten bijstaat.

Dat Frankrijk transmigra­nten terugstuur­t naar Italië, dat al erg veel bootvlucht­elingen opvangt, creëert al geruime tijd spanningen tussen beide EUlidstate­n. Ita lië voelt zich sowieso al jaren slachtoffe­r van een gebrek aan solidarite­it in Europa en van de Dublinvero­rdening. Die bepaalt dat het land waar de migrant het eerst de EU is binnengeko­men, ook verantwoor­delijk is voor de asielaanvr­aag van die nieuwkomer.

De verordenin­g is van toepassing als de nieuwkomer in Frankrijk zegt een asielaanvr­aag te willen indienen. Dan moet Frankrijk een procedure opstarten en als daaruit blijkt dat de nieuwkomer de EU in Italië is binnengeko­men, mag Frankrijk hem naar Italië terugsture­n.

Uitzonderi­ng wegens terreur

Wanneer de nieuwkomer niet over een asielproce­dure rept en ook geen geldige verblijfsd­ocumenten kan voorleggen, dan mag de Franse politie hem eveneens uitzetten. In de Schengenzo­ne zijn systematis­che grenscontr­oles verboden, maar daarop heeft Frankrijk in het kader van de strijd tegen terreur een tijdelijke uitzonderi­ng gevraagd. Daarom mag de Franse politie systematis­ch controlere­n op de trein die uit Ventimigli­a komt. Groepsdepo­rtaties zijn verboden: elke transmigra­nt moet een individuel­e behandelin­g krijgen en met minderjari­gen moet omzichtige­r worden omgesprong­en. Wat schokt bij het incident in Menton, is het hardhandig­e optreden van de Franse politie, zeker tegenover een zwangere vrouw met een jong kind.

Toevallig allemaal meerderjar­ig

Minderjari­gen moeten extra beschermd worden, maar op dat vlak stelde het Franse Europarlem­entslid Michèle Rivasi onlangs iets opmerkelij­ks vast. In Menton ligt een verblijfsc­entrum waarin Frankrijk ’s nachts migranten vasthoudt die het naar Italië wil terugsture­n. Italië vangt ’s nachts immers geen teruggestu­urde migranten op.

Eind maart stelde Rivasi tijdens een bezoek vast dat verschille­nde jongeren volgens de papieren van dat centrum allemaal op 1 januari 2000 waren geboren. De politie gaf als uitleg dat sommigen hun geboorteda­tum niet kenden. Daarom hadden de agenten dus besloten dat ze meerderjar­ig waren. Maar Rivasi hoorde van twee jongens dat ze in 2002 waren geboren. ‘Een vergissing’, zei de politie en paste de datum snel aan.

Italië voelt zich al jaren slachtoffe­r van een gebrek aan solidarite­it in Europa en van de Dublinvero­rdening

De Indiase media en het middenveld protesteer­den luidkeels tegen de nieuwe regels. Nog geen 24 uur later floot premier Modi zijn minister publiekeli­jk terug. De richtlijn is voorlopig opgeborgen.

Kritische berichtgev­ing

Niet elk Aziatisch land heeft de veerkracht­ige publieke opinie die India nog steeds heeft. ‘In de hele regio maakt Trumps zoemwoord reporters het leven lastig’, zegt Merlyna Lim, professor journalist­iek en sociale media van de Universite­it Carleton (zie inzet).

Verschille­nde landen zijn sinds Nieuwjaar kruistocht­en tegen de vrije pers en communicat­ie op het internet begonnen. Ze verpakken dat als strijd tegen fake news. De Filipijnse president Duterte laat de nieuwssite Rappler vervolgen omdat die zogenaamde fake newszender iets te kritisch over zijn drugsoorlo­g bericht. Overal worden reporters van Rappler nu geweerd van de bijeenkoms­ten van Duterte.

Myanmar stofte recent een oude censuurwet af om twee reporters van Reuters te arresteren. Het land noemt alle berichtgev­ing over de etnische zuivering op de Rohingya intussen ‘fake’. Ook Thailand (onder een militaire junta) en Singapore bouwen aan meer beperkinge­n op de vrije meningsuit­ing.

Het treffendst­e voorbeeld is Maleisië, dat gisteren zijn parlement ontbond en nieuwe verkiezing­en voorbereid­t. Deze week introducee­rde het een wet die fake news verspreide­n bestraft met zes jaar gevangenis­straf en een gigantisch­e geldboete. Zelfs sponsors van mensen die fake news maken, zijn strafbaar.

Intussen is premier Najib Razak toevallig net verwikkeld in het grootste corrupties­chandaal ooit in Maleisië. Hij stopte meer dan 800 miljoen euro uit het nationale investerin­gsfonds in zijn zakken. Minstens tien landen onderzoeke­n de zaak: zo nam Indonesië net nog een luxejacht in beslag om bewijzen te zoeken. Dat was overal ter wereld nieuws, behalve in Maleisië. Volgens de South China Morning Post blijft er geen objectieve pers meer over.

Toch wil de partij van Razak (die al sinds de onafhankel­ijkheid aan de macht is) meer controle. Zijn administra­tie waarschuwd­e al dat ‘nietgeveri­fieerd nieuws’ over het investerin­gsfonds beschouwd zal worden als vals. ‘Fake news is alles wat de nationale veiligheid of de economie bedreigt’, zei minister Rahman Dalan tegen Reuters. Het land sleept zich nu naar een onvrije verkiezing. Razaks enige uitdager – een 93jarige expresiden­t, besmet door de militaire dictatuur die hem aan de macht bracht – kreeg het papierwerk niet in orde. Zijn partij is ontbonden.

 ?? © blg ?? Een door de Franse politie geweigerde Afrikaanse migrant keert terug naar Ventimigli­a.
© blg Een door de Franse politie geweigerde Afrikaanse migrant keert terug naar Ventimigli­a.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium