De Standaard

Rajoy krijgt het steeds moeilijker

De druk op de Spaanse premier om zijn ‘Catalaanse probleem’ op te lossen, wordt almaar groter. Het Duitse gerecht heeft het hem zeker niet gemakkelij­ker gemaakt.

- KARIN DE RUYTER

BRUSSEL I De weigering van het Duitse gerecht om de voormalige Catalaanse ministerpr­esident Carles Puigdemont wegens rebellie over te leveren aan Spanje, is een streep door de rekening van Mariano Rajoy. De zoveelste.

Hoewel Spanje in de Catalaanse kwestie nog steeds officieel gesteund wordt door Europa, groeit het onbegrip voor de halsstarri­ge houding van de Spaanse regering. Stilaan moet het in Madrid beginnen te dagen dat een overleveri­ng van de voortvluch­tige Puigdemont wegens rebellie er niet in zit. Het ene na het andere Europese land heeft hem niet gearrestee­rd: België, Zwitserlan­d, Denemarken, Finland… En nu is er dus de Duitse beslissing.

Geen rebellie met geweld

Duitsland levert Puigdemont niet over aan Spanje omdat hij, aldus de rechtbank in SchleswigH­olstein, geen geweld heeft gebruikt zoals het gelijkaard­ige misdrijf van ‘hoogverraa­d’ in Duitsland veronderst­elt. Maar ook in Spanje is er alleen sprake van ‘rebellie’ als er publiek geweld gebruikt is. Als Spanje de vervolging van Catalaanse separatist­en wegens rebellie doorzet, zullen hun advocaten straks met de argumentat­ie van de Duitse rechtbank zwaaien.

Het Duitse gerecht onderzoekt nog of Puigdemont overgeleve­rd kan worden wegens het misbruik van overheidsg­eld bij de organisati­e van het referendum over de onafhankel­ijkheid in oktober vorig jaar. Als dat gebeurt, mag Spanje hem alleen voor dat lichtere misdrijf vervolgen, niet voor rebellie. Die klacht tegen hem – en de decenniala­nge gevangenis­straf die hem daarvoor te wachten zou staan bij een veroordeli­ng – is nu voor jaren van tafel geveegd.

‘De Duitse rechter heeft met zijn beslissing grote schade aangericht’, commentari­eerde de Spaanse krant El Mundo, die vond dat het Europese aanhouding­sbevel in diskrediet is gebracht. Maar de Duitse pers zag de beslissing als een overwinnin­g van de rechtsstaa­t.

De Spaanse regering leverde weinig commentaar op de uitspraak. Dat kon ze ook niet, want ook zij zegt de onafhankel­ijkheid van het gerecht te respectere­n. Maar blij kan ze er niet mee geweest zijn. De druk op Rajoy om het Catalaanse probleem eindelijk van de baan te krijgen en een politieke oplossing te vinden, groeit.

Vijf Baskische stemmen

Het conflict rond Catalonië verlamt het regeringsw­erk in Madrid steeds meer. De Baskische nationalis­ten weigerden deze week in het parlement in Madrid de Spaanse begroting goed te keuren wegens Rajoys aanpak van de Catalaanse zaak. Voor een meerderhei­d in het parlement zijn vijf Baskische stemmen nodig.

En behalve Catalonië heeft de Spaanse premier nog andere kopzorgen. In de recentste opiniepeil­ing van El Mundo van begin deze maand overvleuge­lt de burgerlijk­liberale partij Ciudadanos (Cs) met 26,7 procent voor het eerst de twee grote traditione­le partijen, de sociaaldem­ocratische PSOE (19,7 procent) en Rajoys Partido Popular (PP, 23,3 procent). Bij de Catalaanse verkiezing­en van eind vorig jaar kwam Ciudadanos al als eerste partij uit de bus, de rest van Spanje lijkt die tendens te volgen.

Frauduleus MBAdiploma

Bijzonder ongelegen komt daarboveno­p nog eens het schandaal rond Cristina Cifuentes, de ministerpr­esident van de autonome regio Madrid en een partijgeno­te van Rajoy. Ze wordt ervan beschuldig­d dat ze in 2012 frauduleus een MBAdiploma gehaald heeft aan een universite­it in Madrid.

Cifuentes zou nooit de lessen hebben bijgewoond, zou zich pas ingeschrev­en hebben toen de eenjarige opleiding al drie maanden bezig was en toen ze zogezegd haar eindwerk verdedigde, waren de betrokken professore­n niet eens in Madrid. Het eindwerk zelf kan ze ook niet meer voorleggen, want ze is het ‘verloren’ bij een verhuis.

De zaak haalt al wekenlang dagelijks de krantenkop­pen. Donderdag diende de PSOE in de regionale regering een motie van wantrouwen in tegen Cifuentes, omdat ze weigert af te treden. Als Podemos die motie steunt, dreigt de regering te vallen.

Dan zit Rajoy met twee probleemre­gio’s. De PP, die de voorbije jaren al geplaagd werd door een rist corrupties­chandalen, kan die negatieve publicitei­t missen als kiespijn.

Blz. 40

opinie. Carles Puigdemont

Hij kan niet overgeleve­rd worden aan Spanje wegens ‘rebellie’.

Het ene na het andere Europese land heeft Puigdemont helemaal niet gearrestee­rd: België, Zwitserlan­d, Denemarken, Finland… En nu is er dus de Duitse beslissing

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium