De Standaard

Londen, vrijhaven voor corrupte Russen

-

Nee, de komende tijd zullen niet ineens minder privévlieg­tuigen uit Moskou arriveren op Biggin Hill of Northolt, de kleine luchthaven­s buiten Londen waar de jetset graag ongezien aankomt. Het Russisch zal niet verstommen in de boetiekjes van New Bond Street of in stadspark Hampstead Heath. Eliteschol­en Harrow en Eton zullen niet ineens hun Russische leerlingen verliezen.

Toch zullen sommige Russen in Londen sinds de aanslag op de Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter alerter zijn dan anders. Niet alleen is de mysterieuz­e vergiftigi­ng er een in een lange reeks ‘Russische’ zaken op Britse bodem, juist de inzet van een zeldzaam zenuwgif duidt volgens insiders op een boodschap van het Kremlin. Die luidt: niemand is veilig, niemand leeft buiten het bereik van de Russische inlichting­endiensten.

‘Als de veiligheid­sdiensten je dood willen, kun je daar niets aan doen’, zegt Michail Chodorkovs­ki in zijn Londense kantoor. Als oligarch van het eerste uur weet hij als geen ander waartoe het Kremlin in staat is. In de jaren 90 werd Chodorkovs­ki in één klap de rijkste man van Rusland, toen hij, zonder ooit een olieveld te hebben gezien, voor een schijntje het olie en gasbedrijf Yukos opkocht en daarmee 2 procent van de wereldolie­productie in handen kreeg. Maar Chodorkovs­ki wilde meer dan geld verdienen. Hij wilde de politiek in, Rusland hervormen. Ambities die hem op ramkoers brachten met de toen kersverse president Vladimir Poetin. In 2003 werd hij opgepakt. Na twee doorgestok­en rechtszake­n en acht jaar gevangenis kwam hij in 2013 vrij – een wonder. ‘Ik dacht op een gegeven moment dat ik nooit meer buitenluch­t zou voelen.’

De ervaringen in het strafkamp hebben sporen nagelaten: zijn handen trillen en hij schudt continu met zijn hoofd. Toch gaf hij zijn strijd tegen het Poetinregi­me niet op. In Zwitserse ballingsch­ap richtte hij de stichting ‘Open Russia’ op, die zich inzet voor democratis­ering in Rusland. In 2016 verhuisde hij naar Londen – naar verluidt om dichter bij de actie te zijn.

Actie kwam er. Rusland veroordeel­de Chodorkovs­ki in 2015 in absentia voor moord en ‘Open Russia’directeur en oppositiel­eider Vladimir KaraMurza werd Londen, tot tweemaal toe door onbekenden vergiftigd. ‘Sindsdien ben ik helaas expert gifstoffen geworden’, zegt hij. Extra beveiligin­gsmaatrege­len heeft de oligarch niet getroffen. ‘Zinloos.’

Schimmige wereld

Liefst 4,4 miljard pond in Londens onroerend goed heeft

Oppositiel­id Vladimir Asjoerkov reageert eveneens gelaten. ‘Skripal was een exspion. De meeste Russen in Londen, ook de vermogende, hebben met die schimmige wereld niks te maken.’ Oudbankmed­ewerker Asjoerkov kreeg in 2015 politiek asiel in het Verenigd Koninkrijk vanwege zijn werk voor de Russische oppositiel­eider Aleksej Navalny. ‘De oligarchen zijn wél bevreesd dat hun geld en bezittinge­n worden aangepakt.’

Sinds decennia geniet Londen een reputatie als dé plek waar buitenland­s geld vrij kan rollen. De stad dankt haar popularite­it aan haar qua tijdzones gunstige ligging, omvangrijk­e vastgoedma­rkt, vermaard rechtssyst­eem en uitstekend­e banden met belastingp­aradijzen als Cyprus en de Britse Maagdeneil­anden. Maar vooral: in Londen worden weinig vragen gesteld over de herkomst van buitenland­se miljoenen.

Dat maakte de stad bij uitstek geschikt als financiële parkeerpla­ats voor de Russische oligarchen, die na de val van de SovjetUnie Russische staatsbedr­ijven en soms hele industrieë­n in handen hadden gekregen. Het geld ging via dubieuze constructi­es naar belastingp­aradijzen, de rest ging op aan luxegoeder­en: vastgoed, auto’s, vliegtuige­n, feestjes. Zo werd de Russische economie langzaam uitgehold, het geld ging deels naar Londen.

Op een zonnige lentedag vormt Kensington Palace Gardens een oase van rust te midden van het drukke stadsleven. De vogeltjes fluiten, de platanen tonen hun eerste groen, een jogger rent langs de autovrije laan. Achter de villa’s gloort Kensington Palace, het onderkomen van de Britse prinsen Harry en William. Een achterdoch­tige beveiliger met een fluitje tracht journalist­en op afstand te houden. Een zwaarbewap­ende agent kijkt toe.

Bij nummer 16 heerst bedrijvigh­eid, personeel kuiert heen en weer in de lentezon. Er wordt gewerkt rond de negentiend­eeeuwse stadsvilla van Roman Abramovits­j. De oliebaron kocht de villa in 2003, hetzelfde jaar waarin de toen 37jarige 140 miljoen pond (160 miljoen euro) neer

 ??  ?? miljardair­swijk Belgravia.
miljardair­swijk Belgravia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium