De Standaard

Madrid krijgt het Spaans benauwd

Het Duitse gerecht heeft een nieuw momentum gecreëerd voor de Catalaanse nationalis­ten. Maar tijd om te feesten hebben ze niet, schrijft

-

Een dikke streep door de rekening. Zo is de vrijlating onder voorwaarde­n van Carles Puigdemont in Madrid overgekome­n. De afgezette Catalaanse ministerpr­esident mocht niet alleen de gevangenis verlaten, het Duitse gerecht weigerde hem ook over te leveren wegens rebellie, waarop in Spanje een maximumstr­af van 30 jaar staat. In het slechtste geval kan Puigdemont aan Spanje overgeleve­rd worden wegens misbruik van overheidsg­eld, een beschuldig­ing die – als ze uit de kringen van de Partido Popular (PP) komt – meteen de lachers op de hand krijgt. De partij, die met een minderheid­skabinet het land regeert, sleept al jarenlang een sliert corruptiea­ffaires achter zich aan. Dat is ook een van de redenen waarom de partij Ciudadanos succesvol de rechtse hegemonie van de PP betwist. Haar reputatie is minder bezoedeld. De twee partijen zijn in een Spaansnati­onalistisc­h opbod verwikkeld. Zo benadrukte Ciudadanos fijntjes dat de Duitse uitspraak niet verhindert dat de beschuldig­ing van rebellie in Spanje van kracht blijft.

Vervroegde verkiezing­en

Maar de uitspraak van de rechtbank in SleeswijkH­olstein slaat een bres in het zelfverzek­erde discours van de Spaanse nationalis­tische partijen, die het land voorhouden dat ‘Europa’ achter hun onvermurwb­are houding staat. Madrid versterkte er de legitimeri­ng van zijn confrontat­iepolitiek mee. Met rebellen onderhande­l je niet, je sluit ze op. De gerechteli­jke uitspraak kan in het Europese politieke veld en in de internatio­nale publieke opinie een decriminal­isering van Puigdemont in de hand werken. Zijn oproep tot dialoog zal voortaan wellicht minder in dovemansor­en vallen.

Maar tijd om te feesten is er voor de Catalaanse nationalis­ten niet. De autonomie is via artikel 155 nog steeds opgeheven en de regio wordt vanuit Madrid bestuurd. Andere nationalis­tische kopstukken zitten nog in de cel. De Catalaanse nationalis­ten behaalden een nipte meerderhei­d bij de regioverki­ezingen van 21 december 2017, maar slaagden er nog niet in een nieuwe regioreger­ing op de been te krijgen. Intussen komen vervroegde verkiezing­en dichterbij. Niets garandeert dat ze hun krappe meerderhei­d behouden.

Goodwill creëren

Dat het Catalaanse nationalis­tische kamp er niet in slaagt een kabinet te vormen, heeft alles te maken met onderlinge spanningen en meningsver­schillen. De twee hoofdrolsp­elers, de centrumrec­htse partij van Puigdemont en de gematigd linkse republikei­nen, houden vast aan pogingen om ministersp­residenten te benoemen die door Madrid vervolgd worden. Zo is er een nieuwe poging om de gevangen Jordi Sánchez te benoemen en circuleert ook de naam van Puigdemont weer nu hij voorwaarde­lijk is vrijgelate­n.

Die onhaalbare keuzes zijn het gevolg van het opbod tussen beide partijen. Ze worden opgejaagd door fellere stemmen – zoals de radicaalli­nkse CUP, die onontbeerl­ijk is om via gedoogsteu­n de absolute meerderhei­d te krijgen – en door sociale bewegingen, zoals de comités ter verdedigin­g van het referendum (CDR). Die sectoren willen het proces van eenzijdige onafhankel­ijkheid zo snel mogelijk heropstart­en. Maar de recente ervaring leert dat dit leidt tot harde repressie vanuit Madrid, en een njet van zowel Europa als grote delen van het lokale bedrijfsle­ven.

De voorwaarde­lijke vrijlating van Puigdemont en het wegvallen van de aantijging van rebellie creëren een momentum dat alleen verzilverd kan worden als de nationalis­ten snel en pragmatisc­h te werk gaan. Daarvoor moeten ze een regering vormen met mensen die niet door Madrid vervolgd worden, waarmee ze het laatste argument voor de handhaving van artikel 155 zouden wegwerken. Met de gewonnen goodwill in Europa en de rest van Spanje zouden ze daarna Madrid harder onder druk kunnen zetten.

De uitspraak van de rechtbank slaat een bres in het zelfverzek­erde discours van de Spaanse nationalis­tische partijen

VINCENT SCHELTIENS Historicus, Centrum voor Politieke Geschieden­is (UAntwerpen).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium