De Standaard

De scheurtjes in het Fanc

DRIE GROTE WERVEN VOOR DE NIEUWE TOPMAN

- PASCAL SERTYN

BRUSSEL I Na een carrière van 27 jaar bij het Studiecent­rum voor Kernenergi­e in Mol gaat Frank Hardeman vanaf maandag aan de slag bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. Officieel wordt Hardeman pas op 1 mei de nummer één van het Fanc, in opvolging van Jan Bens die met pensioen gaat. Maar het ziet ernaar uit dat hij de komende weken al mee aan de touwtjes gaat trekken van de nucleaire toezichtho­uder met zijn circa 150 werknemers.

Het Fanc zit in een diep dal. Zo’n twee jaar geleden legde een uitgelekte interne communicat­ieaudit de crisistoes­tand bloot. Van de vragen over de geloofwaar­digheid en de onafhankel­ijkheid tot het zeer gespannen interne klimaat en grote spanningen en conflicten binnen het directieco­mité.

Is er sindsdien veel veranderd? Het dossier dat de vakbonden eind maart overhandig­den aan de bevoegde minister van Binnenland­se Zaken, Jan Jambon (NVA), is alvast één lange klaagzang. Al spraken ze ook de hoop uit dat Hardeman het tij kan keren.

De nieuwe topman kan op heel wat krediet rekenen. Dat dankt hij aan zijn verleden als manager bij het nucleaire onderzoeks­centrum SCK. Hij is ook geen volledige nieuwkomer voor het Fanc. Hij maakte tot nog toe deel uit van de Wetenschap­pelijke Raad, een adviesorga­an van nucleaire experts dat de voorbije jaren een belangrijk­e zeg heeft gehad in het onderzoek naar de veiligheid van de scheurtjes­reactoren.

Frank Hardeman wordt alvast geconfront­eerd met drie grote, moeilijke werven. Dat blijkt uit gesprekken met heel wat bevoorrech­te getuigen. Zijn opdracht wordt weleens omschreven als een schietstoe­ljob.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium