De Standaard

De sharia is plots politiek hot

Het genderinst­ituut gaat na of het pleidooi voor een aparte rijschool voor vrouwen en dat voor gescheiden openbaar vervoer discrimine­rend zijn.

-

BRUSSEL I De hele Wetstraat, van rechts tot links, reageerde vrijdag scherp op twee pleidooien voor segregatie van mannen en vrouwen. Twee keer kwam dat voorstel uit islamitisc­he hoek.

Redouane Ahrouch, penningmee­ster van de Islamparti­j en gemeentera­adslid in Anderlecht, stelde voor om mannen en vrouwen op het openbaar vervoer te scheiden (DS 6 april). Daarmee wil Ahrouch, al twintig jaar buschauffe­ur voor de MIVB, naar eigen zeggen vrouwen beschermen tegen handtastel­ijk gedrag van mannen. Hij zegt veel klachten van vrouwen te krijgen. De Nederlands­e Samira Masrour kondigde op Radio 2 dan weer aan binnenkort in Merksem met een rijschool door en voor vrouwen te willen beginnen, omdat sommige vrouwen zich bij een mannelijke les gever ‘ongemakkel­ijker’ zouden voelen.

Zowel Ahrouch als Masrour voegde toe dat het initiatief niet is ingegeven door religieuze motieven. Maar de Islamparti­j steekt haar einddoel niet onder stoelen of banken: dat is het invoeren van een islamitisc­he staat (‘niet dat we handen zullen afhakken’). Ook de rijschool voor vrouwen richt zich, zoals in Nederland, vooral op praktisere­nde moslima’s.

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen kreeg vrijdag over beide ideeën verschille­nde meldingen en zegt te zullen onderzoeke­n of ze een inbreuk zijn op de genderwet van 2007. Die verbiedt in principe elke discrimina­tie op grond van geslacht. Het Instituut veroordeel­de wel al de woorden van de Islamparti­j, ‘omdat ze seksistisc­h zijn en stereotype­n in de hand werken’, aldus Liesbeth Vanhollebe­ke.

Over het idee van de aparte rijschool voor vrouwen wil het Instituut alvast kwijt dat het ‘openstelle­n van een bepaalde dienst enkel voor de leden van één geslacht’ ertoe leidt dat ‘de leden van het andere geslacht ongunstige­r behandeld worden louter op grond van hun geslacht. In de huidige wet

‘De woorden van de Islamparti­j zijn seksistisc­h en werken stereotype­n in de hand’ LIESBETH VANHOLLEBE­KE Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen

maakt elke ongelijke behandelin­g op grond van geslacht bij de toegang tot een bepaalde dienst een discrimina­tie uit’.

‘Te belachelij­k voor woorden’

Politici van verschille­nde partijen pleitten vrijdag voor het verbieden van de Islamparti­j (zie

hieronder). Een aparte rijschool voor vrouwen verbieden is makkelijke­r. Van de Vlaamse minister van Mobiliteit, Ben Weyts (NVA), hoeft Masrour in elk geval niet te hopen op een vergunning. ‘Te belachelij­k voor woorden.’

De twee initiatiev­en zijn koren op de molen van politieke partijen die van identiteit de inzet van de komende verkiezing­en willen maken, en die al langer een gevaar zien in wat ze het oprukkende islamisme noemen. De voorbije jaren was er ook al veel te doen over aparte uren in openbare zwembaden voor moslima’s. Ook fitnessclu­bs voor women only zijn allang populair, al zijn die er zeker niet alleen gekomen op vraag van moslima’s. Enkele jaren geleden oordeelde een rechter in beroep overigens dat een fitnessclu­b mannen de toegang mocht weigeren, omdat mannen en vrouwen anders gebouwd zijn en dus anders behandeld mogen worden.

Segregatie hoeft dus niet altijd discrimine­rend te zijn. ‘Van sommige diensten zijn we zeker dat mensen er ongelijk behandeld mogen worden, zoals sauna’s of vluchthuiz­en voor vrouwen’, zegt de Vlaamse ombudsvrou­w gender Annelies D’Espallier. ‘Over andere is het minder duidelijk.’

‘Wij vonden in 2015 dat het gescheiden zwemmen in Antwerpen kon op basis van wat het hof van beroep in Luik had geoordeeld over de aparte fitness voor vrouwen. Maar het recht evolueert voortduren­d. Voor hetzelfde geld komen we binnen enkele jaren tot een ander besluit.’ (yd, tvb)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium