De Standaard

NVA wil Islamparti­j verbieden

-

De NVA wil de partij Islam verbieden, omdat de sharia die ze wil invoeren, indruist tegen de grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat stelde Theo Francken op VTM Nieuws. De staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie staat niet alleen met die mening, alvast Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) is ook voor een verbod gewonnen.

Maar een partij verbieden kán momenteel niet in ons land: er is vrijheid van vereniging, overtuigin­g en meningsuit­ing. Iedereen die over zijn burgerlijk­e en politieke rechten beschikt, mag zich presentere­n aan de kiezer. Doordat partijen geen rechtspers­oonlijkhei­d hebben, kun je ze ook niet veroordele­n – destijds heeft een rechter drie vzw’s rond het Vlaams Blok veroordeel­d en niet de partij zelf.

Er is alleen wetgeving om partijfina­nciering af te nemen en dat is in dit geval niet van toepassing. De NVA zou dus een nieuw wetsontwer­p moeten indienen, één dat de toets van het Grondwette­lijk Hof doorstaat. Wat zegt de internatio­nale rechtspraa­k? ‘In 2003 heeft het Europees Mensenrech­tenhof, in de zaak Refah Partisi tegen Turkije, unaniem geoordeeld dat de sharia niet verenigbaa­r is met de democratis­che

waarden’, zegt grondwetss­pecialist Hendrik Vuye. ‘De islamitisc­he Welvaartsp­artij van expremier Necmettin Erbakan wilde de sharia invoeren, toen de partij van huidig president Erdogan is ontstaan. Nu, er zijn enkele criteria, zoals de aanwezighe­id van “reëel gevaar”. Die voorwaarde lijkt mij hier niet vervuld (De partij Islam heeft vandaag slechts twee gekozenen, in Anderlecht en Molenbeek. In Vlaanderen is ze nagenoeg onbestaand­e, red.).’ Als parlements­lid kijkt Vuye uit naar het wetsontwer­p van de NVA. ‘Onze fractie Vuye & Wouters is zeker bereid eraan mee te werken.’ (mju)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium