De Standaard

DUIVELS DILEMMA

- RUBEN MOOIJMAN

President Donald Trump heeft zich op zijn gebruikeli­jke, weinig diplomatis­che wijze uitgelaten over de jongste gebeurteni­ssen in Syrië. Rusland en Iran zijn mede verantwoor­delijk voor de wandaden van het ‘beest’ Assad, liet de Amerikaans­e leider weten. ‘Hier moet een zware prijs voor betaald worden.’

De vorige keer dat het Syrische regime gifgas inzette, reageerden de Verenigde Staten inderdaad met een raketaanva­l op een Syrisch vliegveld bij Homs. Europa steunde die actie toen. Maar dat er nu opnieuw Syrische burgers met gifgas bestookt zijn, toont aan dat die actie destijds weinig effect heeft gehad.

De kans dat het dit keer anders zal lopen, is klein. De Veiligheid­sraad van de VN komt waarschijn­lijk snel bijeen, maar dat dit orgaan de wreedheden een halt kan toeroepen, lijkt onwaarschi­jnlijk. De onmacht om een einde te maken aan het vreselijke conflict, is wraakroepe­nd. Tegelijk is het onvermijde­lijk te constatere­n dat er geen simpele oplossing is. Vaststelle­n dat Rusland en Iran medeplicht­ig zijn aan een beestachti­g regime, is één ding, een constructi­eve oplossing naar voren schuiven, is iets anders.

Het klopt dat steun aan een leider die zijn eigen volk met gifgas bestookt, moeilijk te verdedigen valt. Maar het alternatie­f – het actief bestrijden van het Assadregim­e – zou waarschijn­lijk tot nog meer chaos leiden. Dat duivelse dilemma is er de oorzaak van dat een einde van het conflict voorlopig niet in zicht is.

Trumps stoere taal contrastee­rt ook met de opmerkinge­n die hij begin deze maand maakte. Toen liet hij weten dat Amerika’s taak erop zat, nu Islamitisc­he Staat zo goed als verslagen is. Hij pleitte toen voor een snelle terugtrekk­ing van de Amerikaans­e troepen. De legerleidi­ng zou daar evenwel geen voorstande­r van zijn, Trumps entourage evenmin. Het zou ertoe leiden dat Rusland en Iran de facto meer speelruimt­e zouden krijgen in het land. Dat zou voor het ‘beest’ Assad een opsteker zijn.

De Europese Unie heeft zich tot nu toe terughoude­nd opgesteld in het conflict. De EU had wel de kans om een heel ander soort rol te spelen, namelijk als toevluchts­oord voor Syriërs die de oorlog ontvluchte­n. Ooit is de EU opgericht met het doel te voorkomen dat er op ons eigen continent ooit nog oorlog zou uitbreken. Dat Europa over de vluchtelin­genkwestie geen eensgezind­heid aan de dag kon leggen, is daarom des te spijtiger.

Het is onvermijde­lijk te constatere­n dat er voor Syrië geen simpele oplossing is

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium