De Standaard

Cocktail van dodelijke chemische leugens

-

Net zoals bij eerdere chemische aanvallen in Syrië ontkende het regimeAssa­d gisteren botweg elke verantwoor­delijkheid. Het staatspers­agentschap Sana sprak over ‘fabricatie­s’ door rebellenmi­lities. Rusland dreigde er meteen mee dat ‘een militaire interventi­e op basis van valse en gefabricee­rde voorwendse­ls absoluut onacceptab­el is en de zwaarste gevolgen zal hebben’.

Het spoor naar het Syrische chemische arsenaal is intussen nochtans erg lang. Tot 2013 gaf het regimeAssa­d zelfs niet toe dat het zo’n arsenaal had. Maar na de sarinaanva­l op OostGhouta in 2013 en een Amerikaans­e dreiging met militaire actie onderhande­lde Rusland een akkoord waarbij het regime plots bekende meer dan duizend ton aan materiaal voor chemische wapens te hebben, in zo’n twintig gespeciali­seerde faciliteit­en.

Ook onderzoek van de internatio­nale Organisati­e voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en de VN wees, na een volgende sarinaanva­l in 2017 in het noordelijk­e Khan Sheikhoun, in de richting van het regimeAssa­d. Nochtans had dat intussen officieel zijn arsenaal opgegeven en de internatio­nale conventie tegen het bezit en gebruik van chemische wapens onderteken­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium