De Standaard

Gospel voor ongelovige­n

- Gezien op vrijdag 6 april in de AB, Brussel FLOOR DECKX © Kristof Vadino

Het concert begon met rauwe rave, die de AB in anderhalve seconde omtoverde tot een technobunk­er (maar dan eentje met een uitstekend­e akoestiek). Het eindigde als een kerkdienst waarin de frontman van een gospelkoor zijn moment pakte. Daartussen­in schilderde­n Young Fathers een tableau van pop, hiphop, r&b en avantgarde waarin het fijn verdwalen was.

Al kregen we niet veel tijd om weg te dromen: de songs waren kort en volgden elkaar in sneltempo op. Aan bindtekste­n deden de heren ook niet. Al checkten ze, Young Fathers ¨¨¨¨è toen het publiek daarom verzocht, wel of we ‘Shame’ écht nu al wilden horen. Ja, dat wilden we. Dus speelden ze hun enige bisnummer dan maar meteen als afsluiter. Voor franjes en gedoe moet je niet bij Young Fathers zijn.

Metier

Het eerste deel van het concert leek wel een statement: ‘Denk maar niet dat wij nu plots soft geworden zijn’. Ouder werk domineerde de set. Er was geen ontkomen aan de mokerslage­n van drums in het ontregelen­de ‘Queen is dead’. In ‘Toy’ werd de percussie dan weer het zwijgen opgelegd en volstonden een tripperig beatlijntj­e, zweverige zang en hoekige raps om aan te tonen hoe ingenieus de songs van dit Schotse trio in elkaar zitten. Over die raps gesproken: die worden bij Young Fa thers nooit in de microfoon geblaft en zijn altijd honderd procent ver staanbaar. Een kwestie van talent en metier.

Het collectief meegebruld­e ‘Get up’ markeerde een overgang: groe zelige noise ruimde baan voor de wat makkelijke­r verteerbar­e songs uit de Young Fatherscat­alogus. ‘Old rock’n roll’ dreef op exotische percussie en had iets weg van ninetiestr­iphop à la Massive Attack. Daarna pakten Young Fathers ons volledig in met hun zangtalent – zowel solo als driestemmi­g. Hoogtepunt­en: de gospelhiph­opsong ‘In my view’ en ‘Lord’, waarin Alloysious Massaquoi zich ontpopte tot een predikant die een kerkdienst leidde én tot een soulzanger die de menigte in bewonderin­g deed opveren. ‘This is my cross to bear’, zong hij en we geloofden hem. Zoals we alle drie de Young Fathers, vanaf de eerste seconde tot de laatste.

 ??  ?? Raps bij Young Fathers: altijd honderd procent verstaanba­ar.
Raps bij Young Fathers: altijd honderd procent verstaanba­ar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium