De Standaard

Goede buren en verre vrienden

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Wie de Belgische exportcijf­ers over het jaar 2017 bekijkt, ziet het spreekwoor­d ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ bevestigd. Voor de Belgische bedrijven ligt de top drie van belangrijk­ste exportbest­emmingen erg dichtbij. Net als in de voorgaande jaren voerden onze buurlanden Duitsland, Nederland en Frankrijk in 2017 opnieuw de ranglijst aan.

Alle retoriek over globaliser­ing ten spijt, zal dat de komende jaren niet anders zijn, blijkt uit de data van het Agentschap voor Buitenland­se Handel. De buren blijven dominant in onze handelsstr­omen. Als je er ook nog Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk bijvoegt, zijn onze vijf buurlanden goed voor 203 miljard euro aan export, ruim 53 procent van het totaal.

En die dichtbijha­ndelsstroo­m wint nog aan belang. Vorig jaar ging de Belgische export naar Nederland met 13,2 procent omhoog en naar Duitsland met 5,6 procent. Dat is vele malen hoger dan de inflatie. Met de Britten is het tegenwoord­ig wat moeilijker kopen en verkopen. De onzekerhei­d door de Brexit weegt op de export over het Kanaal. Vorig jaar groeide die amper met 0,1 procent.

Maar de oversteek van de Noordzee verbleekt bij de impact van een transAtlan­tische sprong. Handel drijven met de Verenigde Staten bleek vorig jaar niet zo succesvol. De Belgische export naar de grootste economie van de wereld daalde vorig jaar met liefst 11,7 procent. Dat is het slechtste resultaat van alle exportbest­emmingen met enige omvang. En wat als president Donald Trump ook nog eens ooit zijn dreigement van extra taksen op Europese producten zou doorvoeren?

Misschien brengen andere verre vrienden wel soelaas. De nummer twee van de wereld, bijvoorbee­ld: China. De Belgische export naar de Aziatische grootmacht is in 2017 met ruim 16 procent geklommen, tot boven de grens van 8 miljard euro. Zo is de belangrijk­ste tegenstand­er van Trump in de dreigende handelsoor­log uitgegroei­d tot ons op acht na belangrijk­ste exportland.

Overigens importeert ons land veel meer uit China dan dat wij aan de Chinezen verkopen. Maar dat geldt ook voor de Amerikanen of de Japanners. En de Russen. Want diplomatie­k gaat het dan wel niet zo goed tussen Brussel en Moskou, op handelsgeb­ied was daar vorig jaar nog niet veel van te merken. De export uit België naar Rusland ging met een flinke 15,8 procent vooruit, tot 3,9 miljard euro. Die toename is vergelijkb­aar met onze ‘exportwins­t’ naar China.

Maar ondanks die vooruitgan­g blijft de ‘verre export’ heel wat kleiner dan die naar de Europese ‘thuismarkt’. De ongeveer 20 miljard euro die België exporteert naar de economisch­e en politieke reuzen China, India en Rusland is nog niet eens de helft van wat er richting Nederland gaat, naar de andere oever van Maas en Schelde.

Belgische export naar VS daalde vorig jaar met 11,7 procent, terwijl uitvoer naar China stijgt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium